Пред неколку години, Barna Research направи голема студија која ги испита начинот на живот и приоритетите на христијанските жени.

Тие откриле дека повеќе од половина (53 проценти) од христијанските жени рекоа дека нивниот најголем приоритет во животот е семејството; само 16 проценти велат дека тоа е нивната вера.

Слично на тоа, 62 отсто рекле дека нивната најважна улога во животот е мајчинството; само 13 отсто рекле дека тоа е следбеништвото на Христос.

Ова се восхитувачки статистики кога ќе размислите колку се во судир со она што Библијата го кажува за нашиот идентитет:

“Вие сте синови Божји преку вера во Христа Исуса, зашто сите вие, кои се крстивте во Христа, сте облечени во Христос” (Галатјаните 3: 26-27).
“Зашто ти умре, и твојот живот сега е скриен со Христа во Бога. Кога ќе се појави Христос, кој е твојот живот, тогаш и Ти ќе се појавиш со него во слава “(Колосјаните 3: 3-4).
“Колку голема е љубовта што Отецот ни ја даде нас, за да се наречеме Божји деца! И тоа е она што сме! Причината зошто светот не нè познава е тоа што не го познаваше Него “(1 Јован 3: 1).
“Не знаете ли дека сте Божји храм и дека Божјиот Дух живее во вас?” (1. Коринќаните 3:16)
Овие стихови – и најмалку 150 други – укажуваат на нашиот идентитет прво во Христа, како деца Божји.

Мајки, тоа е кој сме. Деца на Бога пред сè друго. И нашите приоритети мора да следат после.

Ниту еден од овие стихови не вели ништо подалеку од “О, но ако имате деца, тогаш сте прво и најважно мајка. Вашето семејство е прво. ”

Никој. Ниту блиску. Бог секогаш доаѓа прв.

Размислувајќи дека нашиот главен приоритет е нашето семејство е најопасното верување кое можеме да го имаме.

Иронично, тоа е верување дека може да доведе до разурнувачки последици за духовна благосостојба на нашите деца. Зошто?

Кога нашиот идентитет е фатен во нашите деца, а не во Исус, лесно можеме да станеме роб на немилосрните одговорности на родителството и да го ставиме времето потребно за нашиот духовен раст настрана. Притоа, мислиме дека прво ги ставаме нашите деца, но во реалноста можеме да им дадеме помалку од она што им треба: мајка е таа чиј идентитет е толку целосно обвиткан околу Исус што значи да се биде посветен Христов-следбеник од изгрејсонце до зајдисонце.

Тоа нема да се случи кога ние не се грижиме за сопствената душа со редовно проучување на Библијата, молење, служење и дружење со другите. И ова не е стандардно! Никој не паѓа во овие работи. Мораме да бидеме намерни во ова.

Превод на текст од Наташа Креин ( Правмир )

243 Прегледи