Институтот Seasteading вели дека ќе започне да гради сосема нов тип на земја во рок од две години пред да замине таа да плови. Се надева дека луѓето со слободно размислување ќе изградат илјадници слични поморски нации.

Една група наречена “Пловечки институт ” планира да започне да гради град на поморска платформа во 2019 година.

Институтот Seasteading се надева дека ќе започне со изградба во 2019 година.

Ова е една визија за тоа како може да изгледа еден остров.

Американската фирма потпиша договор со владата на француската полинезија и е поддржана од основачот на PayPal, Питер Тил.

Џо Квирк, претседател на Институтот Seasteading, се надева дека илјадници пловечки нации ќе отпловат до 2050 година, населени со луѓе кои сакаат да постават свои сопствени правила и да живеат ослободени од мешавини, политичари и бирократи.

Тој претходно ја изложи својата визија во книгата Seasteading”: како пловечките нации ќе ја обноват животната средина, ќе ги збогатат сиромашните, ќе ги излекуваат болестите и ќе го ослободат човештвото од политичарите”.

“Владите едноставно не се подобруваат”, изјави Кирк за “Њујорк тајмс”.

Футуристичкиот остров ќе биде изграден во Тихиот Океан.

Првите пловечки нации најверојатно ќе бидат изградени во заштитени води.

 

 

515 Прегледи