Денешната тема е “Остави го детето на мира”. За луѓето кои немаат деца, оваа тема е исто така важна, бидејќи тоа е дел од проблемот, што е мачен за секого – постоење на психолошки притисок, насилството во нашите животи. Може исто така да биде “Остави го човекот сам!”, Тоа значи, не ги вознемирувај или малтретирај другите луѓе.

Кога првпат дојдов на Света Гора во 1986 година, прашав монах во скитот на св. Ана:

– Отец, ти си монах, немаш семејство, деца, не градиш куќи, не работиш во фабрика; Што правиш за овој свет?

Тогаш имав 16 години. Тој ми одговори:

– Знаете, имам многу страсти и непријатности. Постојано сум лут, нервозен, имам тежок карактер. И мојот придонес кон вас кој живее во светот е Вашиот мир, а не да ве оптоварувам со моите страсти и слабости. Ако живеев до тебе, ќе те уморев со мојот тежок карактер. Сега не ве вознемирувам. Тука живеам во тишина, во моите грешки, во моите гревови, но јас не те вознемирувам.

Овие се многу длабоки и важни зборови. Ние сме должни да се стремиме кон тоа, а не да ги огорчаме оние кои се наоѓаат покрај нас, да не ги губиме, да не вршиме притисок врз нивната личност. Затоа, дури и ако разговарате со еден човек за нешто што е добро и исправно, но притискањето врз него – тоа е иритирачко. На пример, кога некој вели дека е потребно да се брза, да се молиш, да влезеш во храмот, но го турка сетоа тоа и е премногу упорен, таквите совети може само да иритираат и предизвикуваат отпор, а резултатот станува спротивното. Значи, оставете го самиот сам да постепено сфаќа сè што сакаш да му кажеш, не ги присилувај луѓето да направат нешто со сила, не ги иритирај.

Има повеќе од 20 години од мојата прва посета на Света Гора и Тој продолжува да го прави истото – живее во тишина, влегува во кошницата на неговата душа, и го собира текот на својот живот. Меѓутоа, сега луѓето се молат за помош, доаѓаат и му велат:

– Дај ја силата на твојата душа, да седнеш, да разговараш со нас, да те допреме, да те признаеме!

Гледате, тој не вознемируваше никој, сепак, луѓето го вознемируваат сега и го бараат. Зошто? Затоа што има нешто што Тие немаат. Кога ги вознемирувате другите луѓе и ги притискате, тогаш не можете да ја смирите нивната душа, не можете да ги убедите да го променат својот живот. Вие не може да го присилите човекот да го промени својот живот на власт, не можете да го натерате да се присили себеси. Можно е само малку да се смени. Затоа толку често нашите зборови не стигнуваат до другите, тие не убедуваат никого и во никој случај не влијаат на другите луѓе. Нека вашето дете расте тивко и мирно, оставете го само, не му давајте лекција. Обидете се да се смените. Станете малку како пустиникот, како наследник негов. Не е важно дека живеете во град каде што има бучава и луд ритам на животот, живејте малку барем како да сте монах. Труди се да го правиш ова сам, да ја негуваш својата душа, да собираш во неа мир, спокојство и среќа, а кога таа ќе се наполни со сето ова, ќе бидете во можност да сите богатства ги предадете на вашето дете без многу зборови и ригорозност напаѓајќи го неговото однесување што само може да го вознемири.

Со притискање на некого, ние потврдуваме дека не се чувствуваме среќни. Обидувајќи се да убедиш некој дека си на власт, значи дека она што го правиш ни самиот тебе не те исполнува. Човек кој е задоволен со она што го прави не ги притиска другите. Тој е среќен. Кажи ми, дали твоите деца, или сопругот, или жената или другите луѓе те гледаат среќен со она што го правиш? Таму, одиш во храмот – дали те прави среќен тоа во црквата? Дали те исполнува со мир? Ако сте смирени, тогаш нема да зборувате за тоа пред вашето дете, вашиот мир е забележлив сам по себе и детето го разбира тоа. Кога си исполнет со среќа, не чувствуваш желба да кажеш, да принудиш на сила, да раздразнуваш, туку почнуваш да сугерираш, предлагаш, покажуваш едноставно дека се чувствувате среќни и дека “Треба да се оди во храмот!”: “Не ми е гајле дали моите роднини, соседи сакаат да одат во храмот. За мене суштината е во другото: дали јас, кој одам во храмот, како свештеник, како христијанин – сум среќен? Ако сум среќен, тогаш ќе го видат, моето лице, моите зборови, моето однесување и ќе им биде кажано. Не можам да го натерам некој да го живее мојот живот. Дури и Бог не го сака тоа, а сепак Тој не го прави тоа. ”

Исус одеше со Своите ученици и во одреден момент го оставија некои од учениците (на почетокот имаше повеќе од 12 од нив), не сакајќи повеќе да бидат Неговите ученици. Во тој момент тој им се обрати на Дванаесетте и им постави прашање кое можеби не смееме да го објавиме на нашите деца. Господ ги праша:

– Можеби сакате да си одите?

Тогаш Петар му одговори:

– Господи, каде да одиме, Ти си најдобар Господар! Ако нашата душа се смири, и се стишува покрај Тебе, како можеме да одиме?

Господ, како да одговара на Неговите зборови:

– Сакам да останеш со мене, но да останеш по своја волја. Не сакам да ве присилам на тоа. (види Јован 6: 67-69).

Некој може да му каже на неговото дете:

– Моето дете, сакам да остане со мене, не затоа што јас сум му татко, или мајка,  не затоа што законот бара од него да остане со мене се до неговите 18 години, туку затоа што сакам да се чувствува среќен со мене. Дали сакате да останете? Ако ви дадам избор, дали ќе заминете? Дали, на пример, ќе останете вечерва, бидејќи се плашите дека нема да ве удрам ако сакате да одите, или затоа што со нетрпение очекувате да бидете заедно?

Таму, тоа е целта, и не е толку лесно да се стигне до него, меѓутоа, Бог сака точност и не присилува никого да го направи тоа. Сакате и дојдете, и ако некој сака да оди, тој може да го стори тоа. Господ сака да дејствува слободно според вашата желба.

Кога богохулниот син му рече на својот татко: “Сакам да ми дадеш дел, сакам да одам и да живеам како што сакам” – татко му, иако не сакаше да го стори тоа, ја исполни неговата волја. Тој му даде на својот син дел од имотот со зборовите: “Мое дете, те сакам, но љубовта не е принуда”.

Вие не можете да сакате некој да ве присилува, затоа што тоа не е љубов тогаш. Не можеме да ги присилиме нашите сопруги или сопрузи да не бакнуваат, не можеме и немаме право да ги принудиме нашите деца да го сторат тоа. Љубовта не може да се наметне, човекот може само да инспирира љубов. Затоа таткото на блудниот син вели: “Земи ги парите, твојот имот и оди, но знај дека толку многу те сакам што и да одиш негде што не можам да те најдам. Знам дека ќе живееш екстравагантно, во богохулењето, дека ќе имаш непријатности, но понекогаш ќе се враќаш кај мене. Не сакам да те чувам и јас нема да го правам тоа. ”

Така татко му го дал својот син на слобода на избор. Зошто? Бидејќи бил смирен и сигурен за љубовта што ја чувствува за неговото дете. Кога сте сигурни за она што го правите, тогаш сте мирни. Кога во куќата има кавги и викања, дури и од најточни и достоинствени иницијативи, тие престануваат да бидат добри. Детето не смее да се измачува за она што го прави. Ако вашето дете направило нешто лошо, правиш многу поголем грев со тоа што правиш скандал против него, за да го насочиш на вистински начин. Злото не може да се поправи со ново зло. Затоа велам: неопходно е на почетокот да го направам првиот чекор и ќе станете среќни и навистина ќе се радувате на тоа како живеете.

Архимандрит Андреј Конанос

332 Прегледи