Патувај на Величествено Поклоничко патување во Едипсос на островот Евиа ( Грција )

Овој манастир, стои во подножјето на планините “Каваларис” и “Хирон Орос” и гледа кон селото Дримона, и е значаен споменик во областа на Северна Евија, но исто така и за целиот остров Евија и Грција . Овој манастир е посветен на Свети Давид и Метаморфозата ( Преображението ) на нашиот Спасител.

Таа е позиционирана така што е заштитена од ветровите од сите правци, но не и со снегот во студените зимски месеци. Сепак, таа привлекува посетители и аџии од цела Грција и од странство во текот на целата година и ги поздравува сите со сладок “локум” и топла чаша планински чај или грчко кафе.

Првпат бил изграден околу 1500 година, бидејќи Свети Давид живеел таму околу 1550 и се проширил на постоечкиот поглед на манастирот. Тоа беше датирано од страна на Турците во 1470 година во освојувањето на Евија, но исто така беше запалено за време на грчката револуција и беше одмазда на монасите кои учествуваа. Во 1877 година се случи ново обновување.

Мирисните мошти на чудотворецот Свети Давид, постариот, се спасени и прикажани во манастирот, како што се и некои негови работи. Во моментов, манастирот доби популарност по резиденцијата на харизматичен монах со божествени способности. Се тврди дека Јаков Старецот извршил голем број интервенции за да помогне на човечката болка. Аџиите пристигнуваат од секаде и денес, за да Му се поклонат и да ја фалат неговата помош во мали или поголеми проблеми.
Секој викенд, овој манастир во Северна Евија нуди на посетителите можност да сведочат за стотици волонтери од цела Грција, кои се собираат за да го посетат овој извонреден пример за верските богатства обезбедени од островот Евија.

Фотографии превзмени од http://pemptousia.com

418 Прегледи