Успехот не може да се дефинира со едноставна изјава, ниту, пак, може да се научи во едноставен водич. Светот содржи широк спектар на успешни приказни, во минатото и сегашноста, секоја многу поинаква, но исто така и секој со свој пат кој го следеле и им овозможил да стигнат до нивната клучна фаза на успех.

Дури и кога двајца луѓе го откриваат успехот, тие се сосема уникатни на свој начин. На пример, Пикасо и Ван Гог се уметнички гении, но секој следел многу различни рутини за да стигнат до нивните ремек-дела. Се вели дека “патот до величието е поплочен со мали конзистентни ритуали”.

Никола Тесла беше српско-американски изумител, електроинженер, механички инженер, физичар и футурист. Тој беше најпознат по својот придонес во футуристичкиот дизајн на системот за напојување со наизменична струја (AC). Тој рече: “Парадоксално е, но сепак, точно, да се каже, колку повеќе знаеме, толку повеќе незнаеме во апсолутна смисла, бидејќи само преку просветлување стануваме свесни за нашите ограничувања. Токму еден од најзадоволните резултати на интелектуалната еволуција е постојаното отворање на нови и поголеми изгледи. ”

Тој опиша како работи во својата автобиографија:

“Мојот метод е поинаков. Јас не брзам во вистинска работа. Кога ќе добијам идеја, веднаш почнувам да ја градам во мојата фантазија. Ја менувам конструкцијата, правам подобрувања и управувам со уредот во мојот ум. Тоа е апсолутно неважно за мене дали јас ја користам турбината во мисла или ја тестирам во мојата продавница. Јас дури и забележувам дека е надвор од рамнотежа. Не постои разлика, резултатите се исти. На овој начин јас сум во можност брзо да ја развијам и усовршам концепцијата без да допрам нешто.

Кога ќе отидам толку далеку со фантазијата што ќе го отелотворам сето тоа во пронајдокот каде сите можни подобрувања што можам да ги замислам а притоа да не видам никаква грешка, тогаш во конкретниот облик го ставам крајниот производ од мојот мозок. Неверојатно, мојот уред работи како што замислував дека треба, и експериментот излегува точно како што го планирав. За дваесет години немало ниту еден исклучок.

Зошто треба да биде поинаку? Инженерството, електричното и механичкото, е позитивно во резултатите. Едвај постои субјект што не може математички да се третира и да се пресметаат ефектите или резултатите однапред да се утврдат од достапните теоретски и практични податоци. Спроведувањето во практика на сурова идеја како што е генерално направено е токму тоа,, ништо друго освен губење на енергија, пари и време “.

261 Прегледи