Сите ние размислуваме за турбини на ветер како гигантски, гласни контракции кои се насочени кон некое далекуводно поле на празна земја. Но, основачот и извршниот директор на NewWind, Жером Мишо Ларивере, е тука да го смени тој начин на размислување. Еден ден, кога седеше на плоштад, видел лисја во трепет, иако не можеше да почувствува каков бриз дува. Ова го инспирирало да создаде биомиметичка турбина на ветер во облик на дрво што може да ја собере енергијата што инаку буквално лебдеше во воздухот.

Ларивере имаше толку убедување во својата идеја дека ја остави зад себе својата работа во филмската индустрија и ги помина следните три и пол години работејќи со тим инженери за да го создаде својот “Arbre à Vent”. Специфично дизајниран да изгледа естетски пријатен и да работи ефикасно, но тивко, листот на ова дрво е именуван како “Aeroleaf” и всушност е микро-турбина која содржи микропроцесор за да собере колку што е можно поголема енергија од она што дува ветар. Тие се поставени на навидум хаотичен начин, но ова е направено за да се осигура дека тие ќе соберат енергија од сите правци. Надворешниот дизајн на дрвото дојде од Клаудио Колучи.

Секое дрво е во висина од осум до десет метри и има 63 аеролави. Дури и со ветрови што дуваат толку бавно како 4,5 mph и без разлика во која насока тие дуваат, овие лисја можат да ја соберат потребната енергија и да ја претворат во електрична енергија.

402 Прегледи