Кинеската војска усвојува стратегија која пред 2.500 години ја опишал извонредниот војсководец Сун Тцу (Sun Tzu), во чија основа е принципот за победа во војната без директно учество во борбата.

Во случај на судир, кинеската војска има воена стратегија со која може да направи војниците на САД, да не можат прецизно да го користат оружјето на копно, вода и воздух. Главна цел на Кина ќе биде да се сруши системот за обработка и пренос на податоци на САД.

Да разјасниме, иако Сун Тцу фаворизира победа над противникот со помош на мудрот, а не насилство, нема ништо мирољубиво во оваа кинеска стратегија. Секоја недела се појавуваат нови информации за нови кинески ракетни авиони, но дали тие информации се вистинската закана или пак тактиката стара 2.500 години е онаа која би ги скротила американците во случај на судир?! Останува да видиме!

1279 Прегледи