Папата Франциск повторно го критикуваше национализмот и растечкото популистичко движење низ цела Европа во својот божиќен говор. Папата, користејќи ја својата платформа за повторно решавање на прашањата за масовна имиграција, ги нарече културните разлики како “извор на богатство”. Френсис зборуваше за растечкото националистичко движење на Запад поради масовните миграции од Северна Африка и Средниот Исток. Со оглед на широката публика во Ватикан, папата рече:

“Нашите разлики не се штетни или опасни; тие се извор на богатство. Како што уметникот ќе направи мозаик: подобро е да се набават плочки од многу бои, наместо само неколку. ”

“Искуството на семејствата нè учи нас”, додаде тој. “Како браќа и сестри, сите сме различни еден од друг. Ние не секогаш се согласуваме, но постои нераскинлива врска која не обединува, а љубовта кон нашите родители ни помага да се сакаме еден со друг “, продолжи тој.

Френсис потоа се осврна на “несаканите ефекти” од материјализмот. “Незадоволната алчност ја одбележува целата човечка историја, дури и денес, кога, парадоксално, неколкумина вечераат, додека премногу други се без секојдневен леб што е потребен за преживување”, рече тој.

“Стоиме пред менаџерот, ние разбираме дека храната на живот не е материјално богатство, туку љубовта, и не лакомоста, но добротворство, и не проникливоста, туку едноставноста”, додаде папата.

155 Прегледи