“Господи и господару на мојот живот! Дозволи ми да ги видам моите грешки и да не го осудам мојот брат, за благословена уметност за сите векови! “Осудувајќи ги нашите браќа е нашата најзабавена навика и најважна од нашите пороци. Ние немаме навика да се однесуваме на себеси со набљудување на сопствените пороци. Ние немаме навика да се однесуваме на себеси со набљудување на нашите сопствени гревови. Никој не се грижи за тоа освен мал број луѓе кои целосно се посветиле на Бога. За нив, најважното и главното занимање е да ја бараат нечистотијата и гревот во сопствените срца. И кога ќе го најдат, вложуваат напори да бидат ослободени од него.

Оние што ги осудуваат другите луѓе се сметаат себеси за незаслужни за осуда и гледаат само по гревовите на другите луѓе. Ние сме сите како муви, кои се спојуваат во кластери врз гневните рани, фокусирајќи го нашето внимание на грешните рани на нашиот сосед додека забораваме на нашите.

Не судете и нема да бидете судени (Мт.7: 1), рече Господ Исус Христос. Не судете никого, зашто со кој суд ќе судите, ќе бидете судени (Мт.7: 2). Честопати судиме луѓе погрешно, неправедно, бидејќи не ги знаеме нивните срца. Можеби тие веќе се покајаа за она за кое сме им суделе, и Бог го поставил правилно нивниот грев. За ова ние самите сме подложни на Божјата осуда.

Со каква мерка ќе се мери, тоа ќе се мери повторно (Мт.7: 2). Ако изнесеме целосна мерка, со љубезност, поврзана со понижување со гревовите на нашите соседи, тоа е мерка што Господ ќе ни ја прими и ќе ги покрие нашите гревови. И зошто ја гледаш гредата што е во окото на брата си, но не размислуваш за зракот што е во твоето око? (Матеј 7: 3). Не ги забележуваме нашите големи гревови, но ги гледаме малите гревови на нашиот брат!

Сети се на зборовите на апостол Павле: Но, зошто му судиш на својот брат? Зашто сите ние ќе застанеме пред Христовото судско место (Рим.14: 10). Кога судиме други, не се сеќаваме и не забележуваме дека самите сме виновни за истото. На крајот на краиштата, знаеме дека Господ суди не само за извршените злосторства, за кои ги судиме нашите соседи, туку и за самиот суд: И дали го размислуваш ова, човеку, кој ги осудуваше оние што прават такви работи и го прават истото, за да побегнеш од Божјиот суд? (Рим.2: 3).

Господ ни заповеда да се покаеме, а не да им судиме на другите. Сети се како Господ беше донесен кај жената фатена во прељуба и беше прашан: ” Мојсеј заповедал да се каменуваат такви грешници. Што велиш? “Господ Исус Христос не одговори веднаш. Тој седна во дворот на храмот и напиша нешто во песок со прст. И само кога Го побараа по втор пат, Тој даде одговор што само Тој може да го даде: “Кој од вас е без грев, нека го фрли првиот камен”. Со голема срамота, наведнати глави, книжниците и фарисеите кои се сметаа себеси за праведници почнаа да се разбегуваат еден по друг. И Исус конечно и ја подигна главата и ја праша: “Каде се тие што те осудија?” Жената одговори: “Никој не ме осуди”. Ниту јас не те осудувам: оди и не греши повеќе (Јован 8: 4-11).

Каква неверојатна забрана за судењето! Колку јасно ни кажа Господ дека мора прво да размислиме и пред сѐ за нашите сопствени гревови. Кој е без грев, нека го фрли првиот камен. Ние не сме без грев; тоа значи дека ние не се осмелуваме да фрламе камења на осуда на други.

Треба да се потсетиме на зборовите на апостол Павле: Кој си ти, кој суди за друг слуга?  Да, тој ќе биде задржан, зашто Бог е способен да го задржи (Рим.14: 4). Сите ние ќе застанеме пред Христовата пресуда. Мораме да размислиме за оваа Пресуда над нас, и да не се грижиме за гревовите на другите луѓе.

Свето и важно е законот на љубовта. Но, што треба да правиме ако видиме лице кое очигледно згрешило и заслужува осуда? Треба да му се обраќаме на Бога со зборовите на псалмистот: Поставете, Господи, часовник пред устата моја, и врата на оградата околу моите усни (Пс.140: 3) и барајте го Севишниот со целата душа за таа личност: “Господе, прости му”. И тогаш демонот на осудата ќе замине од нас, зашто демоните секогаш бегаат од молитва. Ако судиме, демонот ќе остане, а потоа ќе биде многу тешко да се ослободиме од тој грев.

Од каде доаѓа демонот на осудата? Од гордост; од фактот што многумина се сметаат за повисоки и подобри од другите. Честопати судиме од завист, ги напаѓаме оние што добиле духовни дарови и живееле побожно, или добиле материјални дарови и живееле удобно. Ние исто така судиме од гнев или омраза – затоа што имаме многу малку љубов во нашите срца. Ние судиме едноставно поради длабоко вкоренетата навика за постојано судење на луѓето.

Мораме да ја искорениме оваа навика, и да не дозволиме да расте во нас; ние треба да се фатиме во секој суд. Откако ќе се стопираме еднаш или двапати, ќе научиме да не ги осудуваме другите и да го спречиме ова, фокусирајќи го нашиот духовен поглед на сопствените срца.

Затоа, да се стремиме да го исполниме она што го бараме во молитвата на свети Ефрем Сирин: “Господи и господару на мојот живот! Дозволете ми да ги видам моите грешки и да не го осудам мојот брат, за благословени уметности во сите векови. Амин “.

Свети Лука, архиепископ на Крим

235 Прегледи