Со денешната загреана политичка ера, важно е да не ни се одвлекува вниманието. Свети Паисиј предупредува,
“Овие денови, премногу од ” светот “- вишокот на световниот дух – влезе во светото и ќе нè уништи. Луѓето го зедоа овој “свет” во нивните срца и го избркаа Христос. ”

Да го земеме за пример актуелниот популарен политички слоган: “Направете ја голема Америка повторно”. Дали размислувавте за тоа што значи во овој контекст? Ако побарате наоколу, ќе откриете дека не постои некаков договор што се подразбира под ова. Секоја личност има своја идеја за тоа што ќе ја направи нивната земја одлична.

Можеме да размислиме за “величина” на два начина. Едниот е секуларен или световен, а другиот духовен. Генерално, ние размислуваме секуларно, световно или политички, во потрага по начини на кои владата може да ги подобри нашите животи. Ова е сферата на политиката. Во ова подрачје сите имаме различни погледи. Некои сакаат нови закони, додека други сакаат стари закони да бидат отповикани. Некои сакаат расна пристрасност кај нашите владетели а други повеќе разновидност. Некои сакаат економија каде што има одредена распределба на приходи, додека други се противат на некоја. Некои се про-живот а други про-избор и така натаму. Прашањата се световни. Списокот на разлики е бесконечен, а понекогаш тие се многу екстремни. Не постои основа за заеднички став. Секој има своја сопствена опција. Нема апсолутна вистина, правилно или погрешно. Кога ќе се усогласиме со политички дел, повеќе не сме способни да имаме рационален дијалог со оние на друга партија. Пријателите се изгубени, бидејќи ние самите се лутиме од спротивставени ставови или личности. Тоа е како нашите умови да се замрзнати. Секоја личност смета дека ако нивната идеја ја спроведе владата, тоа ќе го направи општеството поголемо и кое било друго гледиште ќе донесе катастрофа. Политичките слогани стануваат поделби, наместо обединување.

Кога размислуваме за величината во духовна смисла, фокусот се префрла од размислувањето на владата како наш спасител на нашиот однос со Бога. Додека го испитуваме идеалниот живот што го поучувал Исус, ги откриваме ограничувањата што ги имаме во себе. Исус дошол да поучува дека мирот и радоста доаѓа само од себе. Не станува збор за надворешни закони. “Царството Божјо е внатре”, “Прочистете го своето срце и Го гледате Бога”, Тој учи.
Дури и Исус се бореше да ја пренесе оваа порака бидејќи Евреите очекуваа голем политички водач да ги направи одлични и да ги ослободи од угнетувачката римска влада. Тие не можеа да ја сфатат неговата духовна порака за Царството небесно. Тие беа заслепени и расеани од нивните политички или световни цели на контрола и моќ да ги спроведуваат надворешните закони.
Кога ја гледаме величината духовно, гледаме дека за големина е неопходно секој од нас да ги поправи несовршеностите во себе, да научиме да ги контролираме сопствените страсти, за да можеме навистина да го сакаме Бога и да ги сакаме другите како нас самите. Треба да го надминеме нашиот гнев, нашите желби, нашата страст и така натаму. Ова е она што се подразбира под: “Твојата волја ќе биде направена на земјата како што е на небото”. На небото нема борба. Големоста во оваа духовна смисла потоа станува обединувачка. Сметаме дека сите ние треба да се бориме да станеме подобри личности, и со взаемна љубов да бараме прошка и простување на другите. Со ова гледиште, едно големо општество е местото каде што секој се обидува да се подобри, учејќи како да се сакаат едни со други како себеси, и со вера која го повикува Светиот Дух да ни помогне на сите.
Мислам дека оваа духовна потрага е единствениот начин да го добиеме она што го бараме. Иако може да има некои мали поединечни подобрувања што може да се направат во секуларната арена, нашата цел мора да биде заедница со Бога и вечен живот во Неговото царство. Ова можеби не е можно во овој земен живот, но можеме да имаме надеж со вера и да дадеме максимални напори да ги прочистиме нашите срца да бидеме достојни за вечен живот – Неговото царство.
Ние мора да го послушаме предупредувањето што ни го дал Свети Паисиј и да не се одвлечеме од многуте светски пароли со кои што политичарите нѐ бомбардираат преку високо полирани реклами. Не дозволувајте оваа загреана политичка сезона да ви го одвлече вниманието од нашата цел да бидеме обединети со Христос. Заштитете се од гнев. Не паѓајте во омраза кон некој или било која група на луѓе. Сочувствувајте се со оние што мислат поинаку од вас. Обидете се да ја разберете нивната гледна точка. Сетете се дека сите сме создадени во Божјиот лик и сите се бориме со нашите страсти. Не трошете време на гледање на кабелските вести, наместо на вашата дневна молитва. Прочитајте го Светото Писмо или некоја книга од нашите црковни отци. Присуствувајте на Литургија, подготвувајте се и примајте Света Причест и молете се за благосостојбата на целото човештво. Прегледајте ги десетте точки за православен живот и фокусирајте се да станете повеќе како Христос во сите ваши секојдневни активности. Не дозволувајте “светот” да го надмине вашето срце и да го избрише Христос.

Ѓакон Хараламбос

187 Прегледи