Оваа статија ќе биде различна од другите што ги напишав, барем во однос на предметот. Јас ќе го испитам филмот што ми беше мил многу долго време.

Тоа не беше некоја уметничка, европска одисеја на само-откривање, иако тоа предизвика егзистенцијална интроспекција. Зборувам за “Логан”, последиот дел во франшизата “Марвел” “Волверин”. И не, не се шегувам.

Мора да се разбере дека во моето детство, стриповите биле богатство и бегство – како и за многумина од моите нервни колеги. И далеку од тоа да биде нејасен фетиш, капитализацијата на Холивуд на суперхерои покажува колку е интегрален аспектот на нашата веќе американска популарна психа .

За жал, иако суперхероите на многу начини ги замениле светите како наши улоги и предмети на поклонение. Нивните борби и експлоатира постојано покажуваат колку добро мора во крајна линија да се победи над злото, иако злото се чини дека преовладува некое време. Тие, исто така, сугерираат дека секој од нас е повикан да прави извонредни работи за да му служи на општото добро.

Објавувањето на првиот филм “X-Men” додека бев на колеџ беше исполнувањето на детската фантазија. Се сеќавам дека го гледав со пријателите, како и со следните делови. Франшизата беше генерациски феномен.

Но, како што се појавија продолженија, а оригиналниот филм беше пораснат, се прашував каде ќе оди. Дури и суперхероите (или актерите кои ги играат) не можат да избегаат од возраста и смртноста.

Што ме враќа во “Логан”.

Очекував уште една презентација на “злото кое изгледа незапирливо, но доброто ќе триумфира на крајот”. И покрај тоа што работеше на тој начин, сè уште имаше неверојатна цена.

Вулверинот – Хју Џекман е стар, сив ( истрошен ) и оди со куцање. Тој сѐ уште се лечи од рани, но не како порано. И неговите видливи лузни соодветствуваат на невидливите.

Живеејќи во опскурност, тој се грижи за постариот професор Ксавиер (реприза од Патрик Стјуарт), и тие имаат една последна мисија.

“Логан” се бори со старост, жалење и наследство. Што се случува кога суперхероите стареат и неограниченото ветување за младите паѓа? За таа цел, што се случува кога истото ни се случува нас?

Џекман и Стјуарт одлучиле дека ова ќе биде последен пат во нивните улоги. И тие одлучија да излезат не на романтизиран начин, туку на начин што ќе ја деконструира илузијата на непобедливоста на суперхерој.

Сè уште постои големо насилство (ова не е за младински групи), но насилството не е прославено. Тонот потсетува на еден од “Неозарено” на Клинт Иствуд или на “Шутистот” на Џон Вејн – последните делови на западната кариера на секој актер, кои се откажаа од заблудата на насилство без последици.

Можеби тоа е момче, но “Логан” ме смири и отрезнувајќи од сознанието дека за сите нас (дури и суперхероите) животот во овој свет мора да заврши. Седејќи преку тоа како Џони Кеш пееше за Судниот ден, свесноста за смртта ме повика на покајание.

Вечниот Вулверин. Ви благодарам за лекциите.

Отец Барнаба Пауел

256 Прегледи