Сега, кога тој е на небесата, без предавство и ласкање околу него, тој има многу повеќе моќ и сила.

Суверениот цар денес има повеќе моќ отколку пред сто години. Пред сто години, пропагандните напори го претвориле во чудовиште, олицетворувајќи го државниот систем, наменет за безмилосна анихилација. Суровоста, рамнодушноста, луксузот и развратноста им се припишуваат на режимот. Сето ова автоматски се префрли на имиџот на владеачката куќа, и така успешно, вчерашните “лојалисти” тивко се причестија со убиството на шефот на државата и целото домаќинство.

И денес? Денес сме отрезнувани од настаните од претходниот век. На крајот на краиштата, знаеме дека луксузот на олигарсите понекогаш го надминува оној на царевите, иако е целосно без морална оправданост. Развратноста на денешниот глобален Содом, нѐ тера да гледаме многу грешници од поранешни времиња, како кај учениците во градинките. И рамнодушноста на луѓето еден кон друг во свет каде што парите се главна вредност е неспоредлив. Што се однесува до суровоста, дваесеттиот век ги надмина сите. Тука се вкочанува јазикот и прстите одбиваат да пишуваат.

237 Прегледи