За жал, реакцијата на многумина е да ги игнорираме, да ги замолчиме или да ги дискредитираме гласовите на оние кои доаѓаат. Од друга страна, постои ризик од уништување на угледот на невино лице со став на “виновен до докажано невините”. Тековната атмосфера во нашата земја открива многу подлабоко прашање што ги надминува политичките: сексуалниот напад е возбудливо заедничко прашање кое го оптоварува нашето општество. И што е уште полошо? Ние речиси не сакаме да зборуваме за тоа.

Каква улога може да игра Православната Црква во овој тежок проблем? Како можат православните христијани подобро да бидат присутни за своите пријатели кои се чувствуваат сами?

1. Бидете сигурна личност

Сите зборувања во светот нема да го решат проблемот со сексуалниот напад. Колку и да сакаме, не можеме да ги контролираме активностите на другите. Но, ние можеме да научиме како нашите акции – дури и оние за кои можеби не сме свесни – може да влијаат врз оние околу нас. Ако сакаме нашето општество да биде подобро, треба да почнеме со сопствените мисли и дејства.

Како христијани, не можеме да прифатиме дека “момчињата ќе бидат момчиња” или дека “такви се момци се” како реакции на сексуалното вознемирување. Тоа е еднакво на “Јас сум само човек”, како да се биде човечки изговор за нашиот грев. Затоа, ќе разговарам со мажите овде: како правиш изговори во твоето размислување или постапување? Дали гледате порнографија, и дали ја разгледавте нивната природна врска со насилството врз жените? Ништо не се случува во вакуум, а сексуалното насилство започнува со проблемот на страста. Ако се борите против непозната навика на порнографија, Црквата е најголемата болница – која нуди признание и исцелување.

На пошироко ниво, како да одржуваме соодветни граници во нашите односи со другите? Несоодветните граници може да доведат до проблеми кои би можеле да се избегнат, но, исто така, може да ги направат преживеаните сексуални напади непријатни, без да знаеме дека преминуваме низ линијата. Границите не се важни само меѓу младинските работници и младите, туку и во сите наши односи.

Нашите акции – и отворени и зад затворени врати – се доказ за тоа дали работиме за да бидеме безбедни луѓе во средината на овој често вознемирувачки свет. Но, Црквата исто така ни нуди способност да негува чувствителност кон другите и ранливост пред нив.

2. Бидете ранливи, без да го очекувате истото

Преживеаните од сексуален напад, како жртви на злоупотреба, често се чувствуваат сосема сами. Она што придонесува кон чувството на осаменост е тоа што нашето општество функционира во крајности: или со прекумерно споделување на сите аспекти на животот на социјалните медиуми или строго приватно, така што никој не ја знае болката што лежи под површината. Она што ни е потребно е безбедноста на заедницата што доаѓа од ранливост со пријателите.

Црквата ни ги нуди светите тајни за исповедање, облекување и причест како средство за исцелување не само од нашиот личен грев туку и од скршеноста што ја доживуваме. Додека развиваме здрава навика да одиме во исповед, се чувствуваме поудобно да бидеме отворени со блиски пријатели за некои од нашите борби. Потоа, кога сме свесни за тоа што всушност се случува во животот на нашите пријатели, подобро е да им помогнеме да ги носат своите товари со нив.

Ние никогаш не треба да очекуваме некој да ги сподели своите приказни, особено кога станува збор за сексуален напад или малтретирање. Додека многумина се чувствуваа ополномоштени од #метовите на социјалните медиуми, сепак други се чувствуваа обврзани или под притисок да го споделат она што сеуште не се чувствуваат безбедно или удобно да го споделат. Нашата работа не е да ги натераме луѓето да зборуваат, нашата работа е да бидеме како човек со кој другите можат да се чувствуваат безбедно. И ако сте биле жртва на сексуален напад, Црквата е тука за да ви помогне да заздравите – кога ќе бидете подготвени.

3. Одете паралелно со другите во нивната болка

На ист начин како што не можеме да очекуваме некој друг да ги сподели своите приказни со нас – но наместо тоа треба да бидат луѓе кои сакаат да споделат – не можеме да му кажеме на некој како да одговори на сексуалниот напад. Ние треба да бидеме луѓе кои моделираат христијански одговор на конфликтот и се повредуваат од другите, без да очекуваат жртви на сексуален напад да го сторат истото.

Како христијани, ние интелектуално ја разбираме важноста на простувањето. Знаеме дека Христос нè повикува да простиме “седумдесет и седум пати” (Матеј 18:22) и дека во нашиот Отец бараме од Бога да ни прости “како што им простуваме на оние што препираат против нас”. Но, кога некој ќе стане жртва на сексуален напад, има направено зло што никогаш не може да се излечи од сторителот. Простувањето станува странска идеја и можеби ќе требаат години за да дојде до место на прифаќање, а камоли да простува, а тоа е нешто што може само да ја обезбеди Божјата благодат – не е во наша моќ ниту одговорност да лекуваме лице од оваа болка.

За подобро да одиме со оние кои преживеале сексуален напад, сепак треба да ја дознаеме вистината за овој пречест проблем. Само 30% од случаите на сексуален напад се пријавени на властите, а во случаи на сексуален напад од деца 60% од прекршителите се познати на детето, додека 30% се членови на семејството. И како што сме сега во сезоната на одмор, можеби ќе имаме повеќе сочувство за нашите пријатели кои можат да се борат со идејата да трошат толку многу време со своето семејство. На празниците и одморите може да биде особено предизвик за жртвите на сексуален напад.

230 Прегледи