Во црквата стојам напред, десно, свртена кон иконата на Свети Јован Предвесник. Стоеше на пустински пејзаж, крилја на виножито што се протегаат зад него, додека садот во неговите нозе ја покажува неговата отсечена глава. Едната рака се укинува молејќи кон Христа, а од друга свитката се отвора:

О Слово Божјо,

Погледнете колку страдаат,

Оние кои ги осудуваат грешките на безбожните;

Не можејќи да одолеат на прекорот,

Ете, Ирод ми ја отсече главата,

О Спасителу.

Ирод бил “неспособен да прекорува” затоа што се оженил со сопругата на својот брат, а Свети Јован не можел да престане да прекорува. Дури и по цена на неговиот живот, Свети Јован бил решен да го почитува моралниот закон.

На нашите иконостаси Свети Јован, буквално, се задржува како пример, но денес е невозможно да се имитира неговата смелост. Критиката за секаква сексуална активност сега е општествен прекршок со голема големина, а неизвесната личност која зборува такви мисли е јавно засрамна и осудена. Прекршителите се изложени со еден вид на ужасна радост, поради што оние со приватни сомневања уште повеќе се наклонети да ги држат приватни. Идејата за сексуална слобода е прифатена со разбирлив ентузијазам, и сомнежот е мудро да не се зборува.

Што би можело да каже дури и сомнеж? Секоја пофалба за стариот стандарден секс само во хетеросексуалниот брак – сега звучи апсурдно. Ако овие тешки ограничувања еднаш служеле практична цел, повеќе не е очигледно што е тоа. Во секој случај, носителите на такви стандарди живееле во минатото и живееме во сегашноста, така што ги имаме сите нивни знаења и повеќе. Нема јасна причина да се задржи старомодниот морален код, со негативен, негативен концепт на “чистота”.

Сепак, тој “старомоден” начин беше прифатен толку едногласно, низ целиот спектар на култури и векови, што е разумно да се запрашаме дали нешто недостасува. Овие минати генерации живееја поинтеполошки со деталите на животот и смртта, отколку што сме ние сега. Семејствата беа поголеми, куќите беа помали, а приватноста беше многу потешко да се најде. Во прозорците немаше стакло, и сите знаеја како звучи една жена во трудот. Сите физички аспекти на родовата разлика, како и механиката на репродукција, беа очигледни дури и за децата.

Нашите предци мора да ги почувствуваа истите искушенија што ги правиме; а сепак, со оглед на ова длабоко знаење, го чествуваа и го прифатија сексуалниот код. Очигледно, им било логично. Вреди да се запрашаме: дали гледаа нешто што ние не го правиме?

Како Православни, можеме да започнеме со размислување за зборот “чист”. Добиено се многу навредливи, негативни конотации, но кога го употребуваме од Богородица и други девствени светци, се менува. Тоа повеќе не е статична, теоретска состојба, туку жив елемент на личност, поврзана со придружни доблести како јасност, едноставност и бестрашност. Кога размислуваме за светците, ние ги сметаме значењата за “чистота” што јавноста воопшто не ја разбира.

Но, дури и во секуларниот свет, “чистотата” не е рамномерно омаловажена. Ресторани од фарма до маса се фалат за тоа, а вечерите од срце одобруваат. Рекламите означуваат производи за нега на кожата “чисти”, знаејќи дека ќе привлечат купувачи наместо да ги одвратат. Десетина списанија вклучуваат “Чиста” во нивната титула, верувајќи дека го подобрува нивниот имиџ.

Овој позитивен аспект на чистотата е најочигледен онаму каде природата останува недопрена. Никој не мора да ја брани убавината на беспрекорен планински поток; тоа е нешто што ние инстинктивно го сфаќаме. Тоа е истата убавина што ја гледаме во Богородица-Теотокос, убавина која е жива и силна. Чистотата во светците е светлина однатре, осветлувајќи ја уникатноста на секој. Ги обединува навидум спротивностите, како смелост и нежност, сила и деликатес, едно срце и празнична разновидност, понизност и отвореност.

Убавината на сексуалната чистота беше очигледна за сите генерации православни христијани, до наше време. Тоа треба да ни го привлече вниманието. Треба да биде задача на идниот совет да размисли како би можеле – на некој начин многу понежен од оној на Свети Јован – уште еднаш да ја покаже својата добрина.

Веднаш ќе ни каже дека научните сознанија ги замениле старомодните идеи; но постојат некои работи што науката не може да ги знае. Во 20-от век се забележува безброј напредок во преработката, зачувувањето и аромата на храната, при што многу непознати хемикалии се приклучуваат на списокот на состојки. Сепак, и покрај сета таа безсмислена наука, луѓето почувствуваа дека нешто важно е изгубено. Тие не сакаа најнова, најмногу научна храна; тие копнееле за нешто автентично, нешто чисто.

Можеби слично повторно размислување ќе се случи во областа на сексуалните односи; всушност, тешкотиите во формирањето на односите може да бидат посебна причина. Осаменоста е пораспространета од кога и да е, и станува болна како животот продолжува, но сепак тоа е логичен резултат на секс без обврски.

Православните христијани имаат две милениуми искуство да стекнат контрола над моќните желби, а тоа е мудрост што на крајот ќе биде потребна и ќе се бара. Денес, тешко е да се знае како да се каже нешто што може да се слушне. Идејата дека сексуалната чистота е досадно, бесмислено ограничување ја затемнува живата, силна реалност што ја гледаме во светиите. Секоја пофалба за стариот морал се слуша само како напад. Сугестијата дека сексуалната чистота може да биде убава и добра е онаа што светот недвосмислено го отфрла, колку што Ирод ги отфрли зборовите на Свети Јован.

Но, приказната не е сосема мрачна, во смисла на она што го постигнал Свети Јован. Ирод го послушал, иако поделеното срце го збунило. “Ирод се плашеше од Јован, знаејќи дека е праведен и свет човек и го чуваше на безбедно место. Кога го слушнал, бил многу збунет; а сепак го чул со задоволство “(Марко 6:20). Постои зрак на надеж, и можеби Ирод на крајот ќе профитираше од неговото збунето слушање, ако не направил глупаво, пијано ветување, а потоа бил премногу засрамен за да го повлече.

Не можеме да контролираме како другите би можеле да одговорат на она што го кажуваме; ние можеме само да контролираме дали тоа го кажуваме добро или лошо, или воопшто некако. Затоа идниот совет треба да ја преземе задачата да разбере како најдобро да го изразе разбирањето на Црквата за сексуалната чистота, барајќи начин да се слушнат. Свети Јован стои на секој иконостас како сведок на овој повик, повикувајќи не да се приклучиме во неговата опасна, живото-спасена работа.

477 Прегледи