Портрет генериран од вештачка интелигенција се продаде за 432.500 долари во Кристис во Њујорк, што го прави еден од првите парчиња компјутерски генерирани уметнички дела кои се продаваат во главната аукциска куќа. ВШ уметникот дури и го потпиша уметничкото дело – min G max D Ex [log (D (x))] + Ez [log (1-D (G (z))]] – создаден од колективната, очигледна уметност со седиште во Париз, со помош на Генерална контрадикторна мрежа (ГАН) софистициран алгоритам. Печатот на платно се нарекува “Едмонд де Белам, од Ла Фамил де Белами”, кој покажува нејасна и недовршена слика за еден човек.

“Го нахранивме системот со збир на податоци од 15.000 портрети насликани помеѓу 14-тиот век до 20-тиот век”, рече колективниот член Хуго Казелес-Дупре.

 

550 Прегледи