Научниците се подготвуваат да лансираат прва машина за чистење во светот која ќе ја отстрани планетата од најголемата маса составена од пластика од океанските води. Системот, кој првично беше измислен од еден тинејџер, ќе биде предаден ова лето до Големиот Пацифички отпад за ѓубре, помеѓу Хаваи и Калифорнија, која во моментов содржи околу 1,8 трилиони парчиња пластика. Ова ќе биде прв пат кога луѓето некогаш се обиделе да го исчистат облогот од неговото откритие во 1997 година.

387 Прегледи