Рускиот претседател Владимир Путин ги критикуваше европските глобалисти во документарец за бомбардирањето, изјавувајќи дека Русија е “единствената независна држава”, а земјите што зависат од блокот стануваат слаби и “непредвидливи”. Путин кој се појави на ,,Светскиот поредок” 2018 година, документарен филм на Амазон  Премиер креирана од ТВ лицето Владимир Соловје, разговараше за теми на кои речиси никогаш не беа одговорени од светските лидери. Во текот на експлозивното интервју со г. Соловјев за дестабилизација на Источна Украина и ограничувачките мерки на ЕУ како одговор на “нелегалната” анексија на Крим, Путин ги исмејуваше напорите направени од Брисел за да ја поткопа Русија.

Кога се праша дали блокот ќе ги укине санкциите против Москва за украинската криза, Путин одговори: “Ние не ги воведовме”.

Осврнувајќи се на Украина, тој продолжи: “Што можат да сторат?” Тие се многу зависни од Европската унија, тие не можат да дејствуваат самостојно “.

Г-дин Соловјев потоа го праша Путин за клучното прашање: “Тогаш кој е независен играч?”

Путин одговори мирно “Русија е”.

“Постојат некои други држави, но јас не одговарам за нив”. Прашајте ги колку се независни.

“Украина и Русија се мобилизирани откако Москва помогна во проруските сепаратисти и нивното востание во Донбас, источна Украина, во 2014 година, каде што вооружената борба продолжува до ден-денес.Од тогаш ЕУ наложи економски санкции и мерки за забрана против Русија. Најновото се состои од замрзнување на средства и ограничувања на патувањето, со примена на 155 лица и 44 субјекти. Последната година владата на евроскептичката влада во Италија направи изложба на пријателство со Русија. Премиерот на Италија, Џузепе Конте, рече: “Италија смета дека е плодна да ги убеди сите европски партнери да се движат во иста насока. “Затоа, сега нема да донесеме одлука. Ќе ја донесеме навреме”.

506 Прегледи