Рускиот претседател Владимир Путин изрази предупредување до Израел дека секакви закани за воениот персонал во Сирија “нема да бидат толерирани”. Руското Министерство за надворешни работи, исто така, го продолжи предупредувањето, наведувајќи дека создавањето на закани од страна на израелската влада во Сирија, каде што е присутна руската војска, е “неприфатливо”. Коментарите доаѓаат по воздушните напади на израелските одбранбени сили (ИДФ) против целите во централна Сирија за време на викендот. Русија ја повика глобалната заедница да го почитува суверенитетот на Сирија и територијалниот интегритет од земјите на Блискиот Исток. Во официјалната изјава на руското Министерство за надворешни работи, таа рече: “Москва е длабоко загрижена од најновите случувања и напади врз Сирија”. Опасноста од ескалација на тензиите во и околу де-ескалационите зони, кои станаа важен фактор за намалување на насилството во Сирија, е од особена загриженост “.

660 Прегледи