На Светскиот конгрес на соработници во Москва тој нагласи: “Ако сите Руси ја напуштат Украина – каде ќе остане тогашната руска земја? Ако сите Руси ги напуштат балтичките земји – каде што живеат со векови, или од северниот дел на Казахстан, кој е освоен назад со векови, тоа ќе биде предавство на нашите предци и нашата иднина ”

ВЛАДИМИР Путин предупреди дека поделбата меѓу православните цркви ќе има сериозни последици.

“Политиката во таквите чувствителни области секогаш има најсериозни последици, првенствено за оние што го прават тоа”, рече Путин на Светскиот конгрес на соработници во Москва.

Неговото предупредување, пред сè, било наменето за Цариградскиот патријарх Вартоломеј, иако не го спомнал формално.

Путин ги осуди обидите да се прекинат врските меѓу Руската православна црква и нејзините верни во странство:

“Нашата заедничка задача пред луѓето е да го зачуваме духовното и историското единство на Православието”.

За да се разбере ова правилно, треба да се има на ум дека рускиот лидер, исто така, рече во контекст на зачувување на рускиот совет и идентитетот на Русите во Украина:

“Русија цврсто ќе ги заштити правата на своите сонародници во странство, бидејќи е важно за нас да не ги загубиме своите корени и нивната рускост. Русите се речиси најголемите раселени лица во светот. Од Русија, постојат десетици милиони Руси, главно во Украина, кои водат политика на потиснување и наметнување на вештачка Украина. Ние треба да се задржиме на рамнотежа помеѓу привлекување на нас Русите и оние кои зборуваат руски и зачувување на рускиот свет во нејзините историски граници во земјите од поранешниот СССР “.

Рускиот водач е во овој контекст, истакна дека во Украина и балтичките држави преработи историјата и се борат со историски споменици и на руски јазик, како и оние кои не се откажаа од својата рускост се прогласени за прекршителите и сепаратисти.

523 Прегледи