Рускиот претседател Владимир Путин одговори на воздушните напади врз цивилни и воени објекти во Сирија, изјавувајќи дека тоа е “кршење на меѓународното право”.

Путин во изјавата изјави дека Вашингтон започна “агресија против суверена држава која е на чело на борбата против тероризмот”, се вели во изјавата на претседателот. Путин нагласи дека повеќенационалните штрајкови не биле санкционирани од страна на Советот за безбедност на ОН и биле спроведени “спротивно на Повелбата на ООН и принципите на меѓународното право”. Руското министерство за одбрана вчера тврдеше дека има “доказ” дека наводниот напад со хемиско оружје во Сирија беше “изведен-наместен” според извештаите. МО, исто така, ја обвини британската влада за притисок врз сторителите со цел да се забрза “провокацијата”.

179 Прегледи