Тој, според Блумберг, рекол: “ние не сакаме да се откажеме од доларот”. Со оглед на тоа дека агресивните американски казнени мерки против нејзините ривали ја поткопуваат довербата во доларот, Путин објасни:

Ние не ја поставуваме целта да се оддалечиме од доларот – доларот се оддалечува од нас, а оние што ги донесуваат одлуките се пукаат самите себеси, не само во нога, туку и малку погоре, а таква нестабилност во пресметките во долари создава желба на многу глобални економии да најдат алтернативни резервни валути и да создадат системи за порамнување независни од доларот.

За да се истакне дека Русија не е единствена во движењето кон де-доларизацијата, Путин додаде: “Ние не сме единствените што го прават тоа, верувајте ми”.

245 Прегледи