Читање од Светото Евангелие според Свети Лука. (1: 1-25, 57-68, 76, 80)

Денес во светата Православна Црква прославуваме многу важен настан во животот на Божјиот народ. Го прославуваме рождеството, раѓањето на оној кого го нарекуваме Предвесник, Св. Јован Крстител. Св. Јован е неверојатен пророк и Господ Исус всушност го нарекува најголем роден од жена. Замислете колку е важен Свети Јован што дури и самиот Господ зборува толку високо за него!

Свети Јован е навистина мост меѓу Стариот и Новиот завет за нас. Тој ги поврзува пророците од Стариот завет со долгоочекуваниот Месија на новиот сојуз. Сите пророштва од Стариот Завет го предвидоа доаѓањето на помазаниот, царот на Израел и Св. Јован ја исполнува својата улога како последен од пророците во калапот на пророците од Стариот завет како Илија и Исаија. Пророкот има улога да ги исправа луѓето и да ги врати кон Бог. Свети Јован го прави токму ова и го прави тоа, потсетувајќи ги сите луѓе да го подготват патот за Господ и да ги исправат Неговите патишта. Каде треба да го подготвиме патот? Каде треба да ги направиме патеките прави? Некаде во Ерусалим? Некаде во пустината? Можеби некаде овде на ова место? Не.

Свети Јован ги прашува луѓето да се подготват. Тоа е срцето и умот што треба да бидат подготвени. Тоа се активностите на нашите животи кои треба да бидат исправени. Еден го отвора патот за другиот. Ние нема да се покаеме од слабиот воздух. Се покајуваме за вистинските дела и мисли и зборови и идеи што ги имаме во нас. Се каеме за работи што всушност ги направивме погрешно. Кога започнуваме со ова чесно и брутално покајание, каде што сме безмилосни со себеси, наоѓаме дека Самиот Бог ја извади Својата милост кон нас и Тој го прави тоа на начин што не очекуваме. Тој не посети. Тој не посети! Ние подготвуваме начин и правиме прав пат, за да може да дојде и да нè посети и да живее со нас. Господ сака да остане во нас. Свети Јован ни кажува дека Бог не може да стигне до нас, освен ако ние прво не го исчистиме патот за Него да одиме и да не најде. Тој нѐ потсетува дека доаѓањето кон Бога, или дозволувајќи му на Бога да стигне до нас, е навистина прилично едноставно.

Неговото раѓање беше полно со чудесни настани како што слушаме во денешното евангелие. Неговата мајка Елизавета, која и денес ја славиме, беше голема света жена. Таа не беше само кротка и света, но храбра и тешка како нокти. Таа беше омажена со свештеникот Захарија, кој беше брутално убиен, но таа не го обвинуваше Бога или седеше и се караше во нејзината трагедија. Таа се бореше да го одржи својот син жив и да се бори за да го одржи во живот таа ја направи Божјата волја. Таа го криеше својот бебен син во пустината за да го одржи безбедно и далеку од заканата од кралот Ирод, кој во тоа време сакаше да ги убие сите машки бебиња. Таа го стори тоа како постара жена. Во страдањето, таа страдаше за нашата корист. Во борбата за нејзиниот син, таа се бореше за секој од нас и за нашето спасение.

Јаболкото не паѓа далеку од дрвото, бидејќи светата мајка и таткото родиле син, кој исто така бил свет. Еден од неверојатните стихови што скокнаа од страната кога го читав овој евангелски премин, беа зборовите на ангелот на Захарија, таткото на Свети Јован. Му вели: “Ќе имаш радост и радост, и многумина ќе се радуваат на неговото раѓање; зашто тој ќе биде голем пред Господа. “Му беше кажано дека неговиот син, сопственото тело и крв ќе му донесе радост. Ни беше кажано дека луѓето ќе се радуваат на неговото раѓање. Ни беше кажано дека ќе биде прекрасен пред Господа. Се прашувам дали на ум ги наведуваме нашите деца со овие мисли? Дали имаме радост при раѓањето на нашите деца? Се надевам. Радоста претставува нешто повеќе од среќа. Тие претставуваат длабоко почитување на исполнувањето со Божјото дело во нашите животи. Повеќето луѓе се среќни кога имаат деца, но понекогаш среќата исчезнува. Дали и понатаму имаме трајна радост? Дали ги воспитуваме овие деца на начин кој им овозможува на другите да се радуваат и во нив, или пак луѓето прават спротивно кога ги гледаат нашите деца? Секое дете е слатко на млада возраст. Што се случува кога ќе станат малку постари? Дали ги задоволуваат другите и носат радост? Дали тие му носат радост на Господа?

Дали нашите деца ќе бидат големи пред Бога? Не сугерирам дека можеме да го подигнеме следниот Св. Јован Крстител, бидејќи тоа може да биде само еден. Но, можеме да ги подигнеме следните светци. Тоа е нашата света и свечена задача и ако сте родител, тоа е една од ретките задачи што треба да ги сфаќате сериозно. Захарија и Елисавета биле свети. Не е ни чудо што Свети Јован беше свет.

Секој од нас е крстен во Господ Исус и во Неговата светост. Можности има мои браќа и сестри, но што правиме со тоа? Животот на Св. Јован и животот на неговите родители е потсетник дека многумина страдале да ни ја донесат оваа жива вера. Кој ќе преземе повик да страда и да ја испорача оваа вера на другите? Кој ќе ги следи стапките на Свети Јован и ќе живее во пустината, отсечен од светот? Јас не сугерирам дека навистина треба да одиш во пустината, но дека треба да направите дел од секој ден еден вид на дивина која е отсечена од светот и тоа е одвлекување на вниманието.

Светите живи ги информираат нашите животи. Нека чудесниот и моќен живот на Св. Јован Крстител нè инспирира да ги подготвиме нашите срца за Господ преку секојдневната борба и можеби ќе се радуваат идните генерации кога ќе ги слушнат приказните за нашиот живот и нашата вера во Господ Исус Христос да Му биде вечна славата заедно со Неговиот Отец и Светиот Дух, сега и секогаш и во сите векови, Амин.

Отец Џејмс Гиргис

394 Прегледи