Читање од Светото Евангелие според Свети Марко. (8: 34-9: 1)

Едно од клучните аспекти на тоа да се биде човек во нашиот свет е самоодржувањето. Ние веруваме дека луѓето на крајот ќе го направат она што е најдобро, ќе го искористат за да си го спасат сопствениот живот. Всушност, целата идеја за Дарвинизмот е токму оваа идеологија на самоодржување, дека сè постои во надежите за продолжување на нејзиното постоење. Примарната цел на секој од нив е да продолжи да се обидува да живее. И слушаме чудни приказни за оние кои дури и се обиделе да планираат за нивната смрт, наоѓајќи начини да се сочувале и одржувале многу како што е примерот на Волт Дизни.

Денот на христијанското евангелие во текот на илјада години покажа дека е краен бунт против мислите на овој свет, против нашиот “човечки” начин на размислување. Слушајте ги зборовите на Господ во врска со оваа тема на самоодржување. Ако некој дојде по Мене, нека се одрече од себе нека го земе својот крст и нека ме следи. Зашто, кој ќе го спаси својот живот, ќе го изгуби; и кој ќе го изгуби својот живот заради Моето добро и Евангелието, ќе го спаси. ”

На ова, третата недела од Великиот и Св. Пост го славиме почитувањето на Крстот. Тоа е уште еден знак дека Црквата е жива и ги сака своите деца. Црквата е многу долг циклус на обожување кој е дизајниран со нејзиниот народ во умот. Црквата низ вековите секогаш прашувала: “Што е најдобро за Мојот народ, што ќе ги доведе до вистинските умови, што ќе им донесе вистинско лекување, што ќе им донесе вистинско искуство во животот?” Денес одговорот е крстот на Исус Христос.

На ова полувреме на светите четириесет дена, ни се дадени два патишта и ние сме принудени да избереме еден од нив. Првиот е патот на светот, патот на самоодржување. Тоа е патот кој изгледа лесно, патот каде што не сме изнемоштени со дополнителни црковни услуги, патот каде што јадеме што сакаме и ја минимизираме сопствената непријатност. Овој пат дури може да се пополни со одвлекување на вниманието, што ќе купам следно? Што ќе се види следно? Сите овие се аспекти на желбата да го спасиме нашиот живот и да сакаме да живееме во потполност. Ние паѓаме во стапицата на чувството дека нема време да се изгуби. Всушност ние сме апсолутно точни. Нема време да се изгуби. Но, тоа не е нашето време да се добие или да се изгуби, сето тоа му припаѓа на Оној што ни го даде како дар на животот.

Првиот пат беше патот на светот, патот на самоодржување. Но останува за нас уште еден пат и Господ тоа го сподели со нас денес. Ова е начинот на самоодрекување и самопожртвуваност и овој пат се наоѓа кога ќе одлучиме да ги направиме учењата на Исус за нашиот живот. Тоа сигурно е патот што е помалку почитуван, но тоа е далеку по благороден и прекрасен начин. Секој ден сме принудени да одлучиме дали ќе живееме за себе или дали живееме за Христа. Секој ден сме принудени да избираме помеѓу спасувањето на она што ние го нарекуваме живот или негирање на овој живот за да влеземе во вистински живот со единствениот Дарител на животот. И ние се потсетуваме дека оваа борба е борба за живот или смрт. Господ вели: “Што добива човек, ако го стекне целиот свет и ја загуби душата? За што може човекот да даде за возврат за својата душа? “Нашиот возљубен Исус дели еден од духовните закони на универзумот со нас и за тоа треба да паднеме на колена со стравопочит и благодарност. Тој ни кажува дека ако се обидеме да живееме за нашата физичка и материјална корист, ќе ги загубиме нашите души. Сепак, ако заборавиме за себе и се обидуваме да живееме богато и верно кон Христос и кон Неговото царство, не само што ќе ги стекнеме нашите души, ние ќе добиеме се што е добро и многу повеќе отколку што некогаш можевме да го замислиме.

Сега е време да се избере патеката и ги има само овие две патеки достапни за нас. Еден од тие патишта изгледа напорно и без сомнение ќе доведе до исцрпеност. Другиот пат изгледа како кревет од рози, но тој е исполнет со скриено трње. Подигнете ги крстови и посветете се на следењето на Синот Божји во текот на овие преостанати свети денови. Брзо и молете се со ревност. Покажете љубов кон вашите соседи и служете им на другите со ревност. Разбирајте дека сите ќе мораме да се откажеме од овој живот и нашето единствено наследство ќе биде она што Самиот Господ ни го дава.

Се сеќаваме дека Господ никогаш не ги учи своите следбеници да прават нешто што Тој веќе не направил или планирал да го направи во наше име. Господ на славата, кој го контролира небото и земјата и кој му даде живот на целото создание, доброволно се понудил себеси за оние што ги сакал. Тој го прифати крстот доброволно да го издржи, да страда и да умре за да ни го даде својот живот! Кога ја разбираме таа жртва и таа љубов, ние сме преселени во имитирање и послушност на Господ, бидејќи гледаме дека Неговиот пат е единствениот начин кој нè води до вистински живот и е толку моќен што може да ги трансформира нашите души кои беа мртви во гревовите и внесуваме нов живот и воскресение во секој од нас. Овие свечени и радосни денови се денови каде што се приближуваме кон Бога за да можеме да го излеваме Својот живот и да заживееме. Сепак, тоа го прави само со наша согласност и со нашата соработка. Тој не може да им даде живот на оние кои веруваат дека имаат “живот”, без Него.

На оваа половина на постот, ние го почитуваме Неговиот скапоцен и животен крст и се потсетуваме на Неговата љубов кон нас и на Неговата моќ да ги уништиме не само злото и смртта во универзумот, туку и нашите сопствени болести и духовни слабости. Тој кој ја уништи смртта со силата на Неговиот крст, ни дава сила и не инспирира да продолжиме со радост, со надеж да станеме дел од Неговото славно воскресение! И славата да биде на Бога засекогаш, АМИН.

Отец Џејмс Гиргис

244 Прегледи