Снег, Молитва, Скијање, Сауна, Спа – За екстра поволна цена патувај во Банско-Рилски Mанастир

Тврдината односно самиот Рилски манастир помина низ многу обновувања за да стане комплекс за скапоцени камења во планината како што е денес. На 1.147 метри (3,763 стапки) во планината Рила, се наоѓа првиот и најголем манастир во Бугарија кој има историја како комплекс како и самиот регион.

Рилскиот манастир е основан во чест на аскетот и монах Свети Иван Рилски (познат и како Свети Јован Рилски) во 10 век. Тој ги помина последните 20 години од својот живот, молејќи се во релативна осаменост во пештера на околу четири километри. Свети Иван бил почитуван како светец за време на неговиот живот. Верниците се упатиле кон далечната пештера за да го добијат неговиот благослов. Денес посетителите и верниците сѐ уште можат да стигнат од манастирот за да ја посетат пештерата на светецот – навистина тоа е само мал ќош во планината.

Учениците на Свети Иван ја изградиле првата верзија на манастирот во близина, и таа процветала под покровителство на бугарските владетели. Меѓутоа, во 14 век, со доаѓањето на Отоманската империја се наруши мирниот живот на монасите. Тие го нападнаа, ограбија и уништија Рилскиот манастир. И покрај овие заостанувања, следбениците на црквата го обновија во доцниот 15-ти век со помош на Руската православна црква и високи функционери. Дури и Султаната, Мара Бранковиќ, помогна да се пренесат остатоците на Свети Иван Рилски од Софија до Рила.

Манастирот повторно напредуваше. Но, во 1833 год. Оган го окупирал комплексот и ја оставил само кулата на Хрелиев во близина на реката Рилска. Упорно, Рила повторно се избави од пепелта под водство на Петар Иванович. Тој предвидел структура што е верна на словенскиот идентитет пред вековите на отоманската окупација. Иванович изградил главна црква “Рождество на Богородица”, во квадратниот двор. Покривајќи го сето тоа со светли темперарни фрески од бугарски мајстори што ги прикажуваат религиозните икони и сцени од небото и пеколот.

Околу кулата на Хрелеви и црквата има речиси 9.000 квадратни метри од комплексот. Постои музеј, над 300 монашки ќелии, библиотека исполнета со ретки ракописи и четири капели. Куполите, црно-белите лакови и светлите делови на средновековните слики добија репутација како ремек-дело на архитектурата на Бугарската национална преродба. Рилскиот манастир се смета за симбол на Бугарија; дури има место и на нивната валута. Во 1983 година беше додаден на Списокот на светското наследство на УНЕСКО.

Манастирот Рила продолжува да привлекува илјадници посетители и покрај неговата оддалечена локација. Монасите сè уште живеат таму и ги поздравуваат посетителите. Повремено, тие можат да бидат забележани во нивните црни наметки и капи што минуваат низ дворот, понекогаш и со некоја мачка. Посетителите кои сакаат продолжен престој на лице место може да го сторат тоа во живеалиштата и да добијат мал поглед во монашкиот живот.

Фотографии Лора

393 Прегледи