Луѓето го користеле зборот “нежен” за да го опишат Амшел Мејџор Џејмс Ротшилд.

Тој беше единствениот син на вториот брак на Виктор Ротшилд со Тереза Мејџор, и наследник на династијата Ротшилд по неговиот постар полубрат Јаков.

Некрологот на Амшел изјави:

“Кога неговиот татко бил голем и бодлив, Амшел Ротшилд бил висок, тенок и впечатливо благодатен [по неговата мајка]. Неговата густа коса на глава … нагласила големи, тажни кафени очи. Тој бил прецизен, речиси опсесивно уреден, уживал во правење тешки коктели и ги ревидирал старите шеги, ја сакаше неговата фарма, неговите деца, ги обновуваше старите куќи, ги прошируваше своите тревници, легнуваше рано “.

Како тинејџер, тој возеше мотоцикли, а подоцна и луди тогашни автомобили и би-авиони.

“Тој започна со трки на класични автомобили во 1974 година, поседувајќи сукцесивно Лотус 10, АК Кобра, познатиот Масерати од 1954 година, од 1964 Вилмент Дајтона Купе, во кој освоил две историски спортски шампионати …”

Тој се оженил со пивоварната наследничка Анита Гинис во 1981 година и имал три деца, Кејт (б.1982); Алис (б.1983) и Џејмс (б.1985). Тој се одгледувал во текот на своите дваесетти години и не се придружил на семејниот бизнис до 1987 година на 32-годишна возраст. Тој се школувал пред да биде назначен за извршен претседател на менаџментот на Ротшилд Асет во 1993 година. Неговиот обид продолжува:

“Амшел беше редовно изречуван како наследник на Сер Евелин де Ротшилд за претседателството (децата на Сер Евелин се уште се премногу млади за да бидат кандидати), иако извештаите во весниците ќе бидат шмркани за неговите изгледи, тие имплицираа дека неговиот профил е премногу низок, неговиот нежен начин, тој беше премногу “убав”, и дека му недостигал убиствениот инстинкт “.

На 8 јули 1996 година тој беше пронајден мртов во бањата на неговиот апартман во хотелот Бристол во Париз. Според официјалната приказна, тој извршил самоубиство со тоа што се обесил со појасот на својот бањарка.

586 Прегледи