Како резултат на назначувањето на двајца егзархиски епископи во Украина без благослов од Украинската Православна Црква, Светиот Синод на Руската Православна Црква денеска на својата вонредна седница одлучи дека Светиот Патријарх Кирил на Москва и на цела Русија ќе престане да го одбележува ( споменува – ,,да се моли за” ) Неговиот Вселенски Патријарх Вартоломеј од Цариград при Божествена Литургија.

Приматите на 15 автокефални православни цркви во светот обично се одбележуваат-спомнуваат еден со друг во различни точки за време на Божествената Литургија.

Тие, исто така, решија да го прекинат сослушувањето со константинополските ерархии и да го суспендираат учеството во сите структури со кои претседаваа или копретседаваа претставници на Вселенската Патријаршија, како што рече Митрополитот Иларион (Алфеев), раководителот на Одделот за надворешни црковни врски, брифингот за медиумите денес, како што објави РИА-Новости.

Сепак, овие мерки не укажуваат на пауза во евхаристиската заедница: “Евхаристиската заедница меѓу Црквите не е прекината. Оваа одлука не го лишува свештенството на Цариградската Патријаршија и Руската Православна Црква за можноста за одржување заеднички служби “, објасни Патријаршискиот секретар за печат, о. Александар Волков.

Светиот Синод на Руската Православна Црква претходно изјави дека ќе ја прекине евхаристиската заедница со Константинопол, во случај кога ќе й даде автокефалија на украинската црква.

Неговото блаженство Митрополитот Онуфриј на Киев и на цела Украина денеска на состанокот најави дека канонската Црква нема да се сретне со егзарсите, кои веќе пристигнале во Киев, бидејќи немаат благослов да бидат на канонска територија на украинската православна Црква.

225 Прегледи