Светското првенство на ФИФА за 2018 година ќе биде 21-вото Светско првенство, меѓународен фудбалски турнир, со учество на машките национални тимови на членските асоцијации на ФИФА. Ќе се одржи во Русија од 14-ти јуни до 15-ти јули 2018 година, откако на земјата и беа доделени правата за хостинг на 2 декември 2010 година.

Ова ќе биде првото Светско првенство кое се одржало во Европа од турнирот во Германија во 2006 година, прво што се одржало во Источна Европа и единаесетти пат во Европа. Сите стадиони се наоѓаат во европската Русија за да се одржи времето на патување. Се очекува да биде најскапиот фудбалски шампионат во историјата, со буџет од 11,8-14 милијарди американски долари што ги надминува трошоците за Светското првенство во Бразил 2014 година.

На финалниот турнир ќе учествуваат 32 национални екипи, кои вклучуваат 31 екипа, утврдени преку квалификациски натпревари и автоматски квалификуван тимот домаќин. Од 32 екипи, 20 ќе настапат повторно од последниот турнир во 2014 година, вклучувајќи го и одбраниот шампион во Германија, додека Исланд и Панама ќе ги направат своите први настапи на Светското првенство на ФИФА. Вкупно 64 натпревари ќе се одиграат во 12 локации лоцирани во 11 градови. Финалето ќе се одржи на 15 јули на стадионот Лужники во Москва.

Победниците на Светското првенство ќе се квалификуваат за Купот на Конфедерации на ФИФА во 2021 година. Пред-турнирот, фаворитите за освојување на финалето беа Бразил, Франција, Германија и Шпанија.

Вака изгледаат Групите

Со Благослов од Бога во Мир и Радост да го проследиме овој спектакл.

НЕКА ПОБЕДИ НАЈДОБРИОТ !!!

350 Прегледи