Со посетата на хуманитарниот центар за помош на жените во кризни состојби на празникот на Христовото раѓање, Патријархот Кирил на Москва и на цела Русија, истакна дека Руската Православна Црква е подготвена да ги земе децата чии родители не можат да ги чуваат, пишува РИА Новости .

“Ако една жена се најде во ситуација каде што немала абортус, но не може да го расне своето дете, неопходно е да ни бидат дадени таквите деца, а не да ја лишиме жената од нејзиното мајчинство “, изјави патријархот.

Тој, исто така, истакна дека таквиот систем не треба да се споредува со сиропиталиште, бидејќи жената “може да дојде и да го земе своето дете во секој момент”.

За возврат, епископот Пантелејмон од Орехово-Зуево, претседател на Синодалниот оддел за благосостојба, истакна дека неколку манастири веќе имаат активни центри за сместување на семејството, каде што живеат деца чии родители или не се подготвени или не можат да ги раснат.

Хуманитарниот центар за бремените жени и семејства со големи семејства е создаден од православната служба “Милост”, каде што семејствата можат да примаат женска и бебешка облека, пелени, производи за хигиена, колички, и детски играчки. Во Русија денес има 126 вакви центри, а уште 30 се очекува да бидат отворени до крајот на 2018 година.

Пат. Кирил, исто така, го посети и бездомниот центар “Беседка на спасението” на Рождеството Христово, исто така, управуван од Службата за милост. Тој повика на развој на социјална помош во секоја црква, ветувајќи дека нема да ги остави луѓето кои имаат потреба. Центарот, кој прв пат беше отворен во 2014 година, е единствениот комплекс во Москва каде што бездомниците можат да се загреат, да јадат, да добијат прва помош, да се мијат, да добијат подстрижка и да добијат топла облека.

Рускиот примат и посака на публиката да најде излез од својата мака, ветувајќи дека Црквата ќе помогне и дека ќе го може тоа.

“Центарот” помага на околу 100 бездомници секој ден, со приближно ист број да можат да се вратат дома секој месец. Хангарот е еден од речиси триесетина социјални услуги на проектот Мерси.

253 Прегледи