Во текот на многу децении, мејнстрим медиумскиот наратив и кажа на американската јавност дека војните што ги наредиле нивните претседатели се резултат на “борба против агресијата” од злите диктатори. Но, новите документи покажуваат дека САД всушност им нуделе помош. Инвазијата врз Ирак беше продадена со оружјето за масовно уништување заедно со демонизацијата на “злиот диктатор” Садам Хусеин. Тогаш немале друг избор освен да ја бомбардираат Либија, бидејќи Муамер Гадафи бил злобен диктатор, кој наводно го убивал својот народ.

Денес, се разбира, го имаме сириските претседател Башар ал-Асад, кој, наводно, користи хемиско оружје за сопствениот народ – нешто што тој жестоко го негира.

Изгледа дека овде се формира шемата, нели? Дали американската влада всушност се спротивставува на овие т.н. диктатури? Според истражувањата на Globals Research: Вистината не е лесно да се најде, но федералните извори даваат одговор: Не. Според рејтингот на Фридом хаус, систем на политички права ширум светот имало 49 земји во светот, од 2015 година, кои можат да бидат прилично категоризирани како “диктатури”. Од фискалната 2015 година, последната година за која имаме јавно достапни податоци, федералната влада од Соединетите Американски Држави дадоа воена помош на 36 од нив, благодарејќи на вашите даночни давачки.

Соединетите Американски Држави моментално поддржуваат повеќе од 73 отсто од светските диктатури! Повеќето политички свесни луѓе знаат за некои од многу високо публицитетните примери за ова, како што се американската воена помош од десетици милијарди американски долари што им се дадени на главниот град на обезглавувањето на светот, мизогинистичката монархија на Саудиска Арабија и репресивната воена диктатура која сега е на власт во Египет. Но, апологетите за империјалистичката надворешна политика на американската нација можеби ќе се обидат да ја рационализираат таквата поддршка, тврдејќи дека Саудиска Арабија и Египет се исклучоци од правилото. Тие може да тврдат дека нивните пошироки национални интереси на Блискиот Исток бараат привремено да се превиди угнетувачката природа на тие конкретни држави, со цел да им служи на поширока, продемократска завршница. Таквото озборување може да се критикува по многу точки, се разбира, почнувајќи од класно пристрасните претпоставки за тоа што ги сочинува американските “национални интереси”. Но, истражувањето за американската поддршка за диктатури околу светот покажува дека поддршката на америчката Влада за Саудиска Арабија и Египет воопшто не е исклучок од правилото. Тие се правилото.

236 Прегледи