Американскиот амбасадор кој во голема мера е за меѓународна верска слобода – Самуел Д. Браунбек се состана со украинскиот претседател Петро Порошенко, ветувајќи ја континуираната поддршка на Америка за борбата за автокефална црква што ја започнаа украинските политичари и расколници.

Претседателот Порошенко го прими амбасадорот, во Киев за работна посета, во неговата канцеларија вчера, јавува веб-страницата на претседателот.

Средбата се одржува во период на зголемени тензии меѓу САД и Русија. Покрај тоа, Порошенко и украинската влада ја сметаат Русија за агресорска држава, а со тоа и канонската украинска црква, автономно тело во Московската Патријаршија, како закана за својата национална безбедност.

Сегашната црковна ситуација во Украина е многу деликатна и комплицирана и се влошува со политичко мешање, како што истакна хиерархијата на Украинската православна црква, приматот на Црквата на Чешка и Словачка и други.

Иако има задача да се занимава со религиозни прашања, малку е веројатно дека Браунбек, евангелистички преобратеник во католицизмот, е надлежен да ги разбере православните теолошки и канонски прашања во игра во Украина.

Украинскиот претседател го истакна своето мислење дека верската слобода е интегрален дел од украинскиот идентитет. “Ние сме горди да имаме респектабилна држава на верска слобода во Украина, како што е загарантирано со украинскиот устав и украинскиот закон за слобода на совеста и религиозните организации, како и традиционално високото ниво на толеранција што преовладува во украинското општество”, истакна Претседателот Порошенко.

Претседателот потоа го информираше амбасадорот Браунбек за чекорите што се преземаат за создавање на автокефална Украинска православна црква, заблагодарувајќи ја американската страна за нејзината активна поддршка на Украина во овој процес.

Американските политичари имаат историја на поддршка на украинските националисти и расколниците. Лажниот “Патријарх” Филарет од таканаречената “Киевска Патријаршија” дури и го награди Сенаторот Џон Мекејн со Орденот на Светиот кнез Владимир 1 Степен во 2015 година за неговата поддршка на Украина за време на настаните на Еуромаидан и “Руската окупација на Крим и Донбас. ”

Порошенко, исто така, разговараше со амбасадорот за кршењето на правата и слободите, вклучувајќи и религиозни, против членовите на расколничката “Киевска Патријаршија” и украинската грчко-католичка црква во “Донбас” и Крим “окупирани од Русија”.

Сепак, и покрај тврдењата на претседателот на слободна Украина и прогонувани окупирани територии, канцеларијата на Високиот комесар за човекови права на ООН откри дека украинската влада започна кампања на нетолеранција против канонската Украинска православна црква. Повеќе од 50 парохии од канонската Црква биле заземени од расколнички-националистички терористи во последниве години, свештеници и парохијани биле нападнати, а цркви и манастири биле вандализирани.

За возврат, Браунбек го увери украинскиот шеф на државата дека САД ќе продолжат да ја поддржуваат Украина во она што го гледа како нејзина борба за враќање на нејзиниот суверенитет и територијален интегритет и правото да има обединета автокефална православна црква.

264 Прегледи