“Сето ова во насловот е ВИСТИНА: сѐ е лажно”, објави на Твитер, поранешниот главен извршен директор на Reddit, Елен Пао, во врска со статијата во списанието New York Magazine која открива дека интернет-сообраќајните метрики од некои од најголемите технолошки компании се преценети или фалсификувани. Со други зборови; тие се срање.

Пао реагираше на твитот од Арам Цукер-Шариф од Вашингтон пост, цитирајќи го следниот дел од статијата:

Метриките се лажни.

Земете нешто како навидум едноставно како да го измерите веб сообраќајот. Метриката треба да биде најреална работа на интернет: тие се сметаат, може да се проверат, а нивното постоење го поткопува рекламниот бизнис што ги тера нашите најголеми социјални и пребарувачки платформи. Сепак, дури и Фејсбук, најголемата организација за собирање на податоци во светот, не може да произведе вистински фигури. Во октомври, малите рекламни бизниси поднесоа тужба против гигантот на социјалните медиуми, обвинувајќи го за прикривање, за една година, неговите значителни преувеличувања од времето што корисниците го посматрале гледајќи видеа на платформата (од 60 до 80 проценти, вели Фејсбук, од 150 до 900 отсто, велат тужителите). Според исцрпната листа во MarketingLand, во текот на изминатите две години Фејсбук призна дека тоа е погрешно, објавувајќи го досегот на мислења на Фејсбук Страници (на два различни начини), стапката на гледање на рекламните видеа, просечното време поминато во читањето на неговите “Инстант статии , “Износот на референтниот сообраќај од Фејсбук на надворешни веб-страници, бројот на прегледи од видеа добиени преку мобилниот сајт на Фејсбук и бројот на видеа во Instant Articles.

Можеме ли уште да им веруваме на мерките? По инверзијата, што е поентата? Дури и кога ја вложуваме нашата вера во нивната точност, не постои нешто сосема реално: омилената статистика оваа година беше тврдењето на Фејсбук дека 75 милиони луѓе гледаа барем една минута од видеата на Фејсбук секој ден – иако, како што признава Фејсбук, 60 секунди во таа минута не требаше да се гледаат последователно. Вистински видеа, вистински луѓе, лажни минути. -NYMag

“Сето тоа е точно: Сè е лажно”, објави таа, додавајќи: “Исто така, бројот на корисници на мобилни телефони е лажен. Никој не сфатил како да ги брои регистрираните мобилни корисници, како што научив во reddit. Секој пат кога некој ќе ги префрли мобилните кули, изгледа како друг корисник и ги надувува корисничките параметри на компанијата. ”

Статијата од списанието New York Magazine на Макс  оди многу подлабоко, тврдејќи; “Луѓето се лажни”, “Бизнисите се лажни”, “Содржината е лажна”, “Нашата политика е лажна”, и конечно “Ние самите сме лажни”.

Кажете ни како навистина го чувствувате Макс!

За почеток тој има забелешки дека “Студиите генерално сугерираат дека, од година во година, помалку од 60 проценти од веб сообраќајот е човечки”. Неколку години, “здраво мнозинство од тоа се ботови”. Всушност, половина од целиот сообраќај на YouTube во 2013 година беа ботови според Тајмс.

Интернетот отсекогаш играше домаќин во своите темни агли во училиштата  и амбасадите на нигериските принцови, но таа темнина сега го пронижува својот секој аспект: Сè што некогаш изгледаше дефинитивно и несомнено реално сега изгледа малку лажно; сè што некогаш изгледаше малку лажно, сега има моќ и присуство на реалното. -NYMag

Исто така, ова ќе ви биде од интерес, “Тајмс” најде во истрагата во август дека има процутувачки бизнис на купување кликови. Всушност, може да се купат 5.000 видео кликови со зголемување од 30 секунди – за само 15 долари, при што сообраќајот обично доаѓа од ботови или т.н “click farms”.

Ако еден руски трол, користејќи фотографија на бразилец маскиран како американски поддржувач на Трамп, гледа видео на Фејсбук, дали тој став е “реален”? Не само што имаме ботови маскирани како луѓето и луѓето маскирани како другите луѓе, но исто така понекогаш луѓето се маскираат како ботови, претендирајќи се дека се “лични асистенти за вештачко разузнавање”, како што е “М” на Фејсбук, со цел да им се помогне на технолошките компании најсовремена вештачка интелигенција. Имаме дури и CGI Instagram влијател Лил Микела: лажен човек со вистинско тело, лажен лик и вистинско влијание -NYMag

Прочитајте го остатокот оригинално овде – вклучувајќи ги и размислувањата на Макс Ред за навигација низ светот на “длабоки фалсификати“, проповеднички сили кои настојуваат да ги “прецртаат” луѓето на “вистината” на сè, и како сосема лажни луѓе станаа.

248 Прегледи