Во 1987 година, само три години откако тој присуствуваше на затворањето со Трамп, Богатин се изјасни за виновен за учество во масовна шема поврзана со нафта и тутун со руски мафијаши. Откако ја напуштил земјата, владата му ги заплени петте живеалишта во кулата Трамп, велејќи дека ги купил за “перење пари, засолниште и криење на имотот”. Понатамошната истрага на сенатот за организиран криминал откри дека Богатин бил водечка фигура во Руската толпа во Њујорк. Неговите семејни врски, всушност, го доведоа до врвот: неговиот брат направи измама на берзата вредна 150 милиони долари чие име е Семион Могилевич, кого ФБИ го смета за “шеф на босовите” на руската мафија.

Во тоа време, Могилевич, од кој се плашеле сите негови колеги гангстери гледајќи на него како на “најмоќниот мафијаш во светот”, го проширил својот повеќемилијарден меѓународен криминален синдикат во Америка.

Ги поминав последните дваесет години од мојот живот работејќи на случаи на перење пари и извршувајќи меѓународни финансиски истраги. Никогаш не сум слушнал за Семион Могилевич. Барањето на Унгер го зафати мојот интерес. Па почнав да копам.

Мојата прва посета беше PACER (тоа е база на податоци за федерални случаи што опфаќа сè, од банкрот до кривични дела). Сфатив дека некој наводен статус на Могилевич како “шеф на шефовите” би му заработил неколку кривични обвиненија на федерално ниво. Погрешно.

Јас открив само еден случај. Тоа е случај број 2: 2002cr00157. Тој беше поднесен во источниот округ во Пенсилванија во март 2002 година и го обвини Могилевич дека е дел од една голема берзанска измама во која се вклучени јавни трговски друштва за кои тој помогнал да се воспостават. Според обвинението:

Могилевич, заедно со Јаков Богатин, Анатолиј Цура и Игор Рихман, измислиле. . . шема и аргумент за да се одвратат илјадници инвеститори во САД, Канада и на други места, и да се добијат пари и имот преку лажни и измамнички претензии, репрезентации и ветувања (“шемата за проневера”).

Овој случај никогаш не дојде до судење, бидејќи сите обвинети се наведени како “бегалци”. Јас не сугерирам дека овој случај не е сериозен. Но, јас сум погоден од отсуството на други случаи кои вклучуваат видови на кривични дела кои вообичаено се поврзани со организираниот криминал, особено руската сорта, како што е проституцијата или трговијата со дрога. Нема ништо на ,,рекорд” во оваа земја.

Моето внимание потоа се сврте кон обидот да се разбере зошто ФБИ се цитира рутински како извор за проверка на озлогласениот статус на Могилевич. Ова пребарување ме доведе до публикација на ФБИ од август 1996 година, Организација на Евроазиски организиран криминал, Семион Могилевич. Прочитајте го тоа сами. Бев шокиран. Ако овој извештај е претставник на квалитетот на работата на ФБИ во извршувањето на криминалците и собирањето докази тогаш ние, како даночни обврзници, се отстрануваме. Овој документ нуди доказ, а не за вината на Могилевич, но за неспособноста на ФБИ.

Дозволете ми да ве однесам преку него чекор по чекор. Иако објавена во август 1996 година, информациите, наводно, биле генерирани како резултат на конференцијата одржана во ноември 1994 година во Москва од страна на мултинационална работна група за организиран криминал:

Работната група, составена од руски, генски, италијански и американски претставници за спроведување на законот, идентификува пет евроазиски криминални групи со мултинационални операции кои се од заеднички интерес за истрага.

Една од овие групи е Организацијата на Семион Могилевич, со седиште во Будимпешта, Унгарија. . . . Главни активности на Могилевичската организација се трговијата со оружје, трговијата со нуклеарни материјали, проституцијата, трговијата со дрога, трговија со скапоцени камења и перење пари. Организацијата Могилевич работи низ Централна Европа, вклучувајќи ја и Прага, Чешка; Виена, Австрија; и Москва, Русија. Нејзините активности се да прошири и во САД, Украина, Велика Британија, Франција, Словачка и Израел.

Тоа е доста долга листа. Секако надминува се што било спроведено за спроведување на законот од слични Кали Картели или поточно картелот Синалоа. Ако овие тврдења се вистинити тогаш, Могилевич е вистинска глобална закана.

Доста голем скок за едно дебело еврејско дете кое е родено во 1946 година во Украина. Самиот факт дека родителите на Семион се ‘уште биле живи кога се родил во Украина во 1946 година и преживеале, е чудо во светлото на она што нацистите и нивните украински соработници го направиле за уништување на повеќе од еден милион украински Евреи за време на Втората светска војна.

Значи, зошто оној кој е роден евреин од Украина, кој има израелско државјанство, е опишан како “руски мафијаш”? Тоа е намерно измислување да го класифицираат како “русин”. Тој е израелски и украински државјанин. Тој не е русин ниту по род ниту по етничка припадност.

Како Могилевич станал овој наводен криминалец? Еве што вели извештајот на ФБИ:

Семион Могилевич ја започна својата “криминална кариера во 1970-тите со Љуберт мафијата во Русија. Неговите основни активности биле ситни злосторства и фалсификување. Исто така, добил профит од погребни аранжмани. . . .

Во раните 1980-ти, Семион Могилевич се приклучил кон Организацијата Солнцевскаја. Во тоа време тој беше вмешан во организацијата на еврејската емиграција од Русија. Со ограничување на средствата од земјата, Могилевиќ договорил емигранти да извлечат дополнителни средства, остварувајќи профит за своите услуги. Руските власти објавија дека Могилевич беше осуден од судот во Киев во 1977 година за нелегални девизни трансакции.

Википедија ја опишува “Солнцевскаја организација за организиран криминал” (руски: Солнцевская организованная преступная групација), исто така позната како Солнцевская братва. Се тврди дека е најголем и најмоќен криминален синдикат на руската мафија. нагласува важно несовпаѓање со извештајот на ФБИ – бандата Солтцевска е основана кон крајот на 1980-тите од страна на Сергеј Михајлов.

Како можел Могилевич да се приклучи во “раните 1980-ти” со група која сè уште не постоела? Една од овие сметки е погрешна. Или Солнцевскаја беше создадена во почетокот на 1980-тите или кон крајот на 1980-тите. Не може да биде и двете.

И што биле наводните масовни криминални активности на Могилевич од средината на 1970-тите до 1989 година? Ситните злосторства, фалсификувањето (без дополнително објаснување) и помагање на Евреите да ја избегнат Русија и да ги задржат своите средства од советските муви. Врз основа на оваа сметка Могилевич повеќе дејствува како Еврејски Робин Худ од Ал Капоне. Ова не е идеален рецепт за да стане главен светски криминалец.

Во 1989 година, според извештајот на ФБИ, Могилевич се преселил во Унгарија, се ожени и го отвора ресторанот Црно-бел ноќен клуб и У Холубу во Прага, Чешка. Могилевич, исто така, се тврди дека регистрирал компанија, Аригон, во 1990 година во Алдерни, Каналските Острови, Обединето Кралство. Оваа компанија, по ФБИ, беше подружница на некој начин на Арбат Интернационал во Москва, Русија. Но, во извештајот на ФБИ нема дополнително објаснување ниту докази што ја објаснуваат природата на односот меѓу двете компании. ФБИ тврди:

Семион Могилевич ги сменил своите методи за работа во 1992 година, свртувајќи се кон меѓународни инвестиции и нелегални финансиски шпекулации во Унгарија (размена на рубли во источногермански марки). Фирмата YBM Magnex е основана во Будимпешта во 1992 година, со претседателот Анатолиј Кулаченко. Други офицери се Игор Рибар, Александар Александров, Јаков Богатин, Френк Гринулд и Сергеј Максимов.

Доколку Могилевич всушност беше големата злонамерна сила што ја тврди ФБИ, би можело да се очекува неговите активности да се разгрануваат во нелегални наркотици, проституција, трговија со луѓе и трговија со оружје. Наместо тоа, извештајот на ФБИ покажува дека Могилевиќ го искинал поранешниот Советски Сојуз и членовите на својот блок. Чудно.

Во 1993 година, Семион Могилевич ги консолидираше своите бизниси, инвестирајќи ги сопствените и имотот на другиот инвеститор. Преку Аригон, тој добил 90% кауција за фирмата Кооп-оп (701 милиони форинти) со помош на Виктор Наисулер. Потоа, армискиот коопоп бил искористен за приватизација на државната фабрика за машини за Digep. Оваа трансакција му овозможила на Могилевич да стане директен сопственик на унгарската индустрија за вооружување. Могилевич, исто така, е сопственик на компанија за производство на мебел во Лондон, Обединетото Кралство и казино во Москва, Русија.

Ништо во овие активности не е инхерентно нелегално. Она што го гледам е претприемач кој не сака да се обидува да профитира од колапсот на поранешниот Советски Сојуз.

Во овој момент во извештајот на ФБИ, наративот станува контрадикторен:

Семион Могилевич е клучен контакт на организацијата Солнцевскаја. . . Односите на Могилевич со Сергеј Михајлов и Виктор Аверин, лидерите на Солтцевската организација, се опишани како карактеризирани со страв, но не и со потчинетост. Михајлов и Аверин го користат Могилевич за воспоставување финансиски операции.

Могилевич е евреин. Михајлов и Аверин не се. Могилевич е украинец. Михајлов и Аверин се руси. Како е Могилевич “клучен контакт” во врската што е, да го цитирам ФБИ, “карактеризирана со страв?” Нема објаснување. Еден мора едноставно да го прифати тврдењето на ФБИ за верата.

Една од главните недостатоци во извештајот на ФБИ е нивното постојано инсистирање дека Могилевич бил вмешан во финансиски криминал без да даде какви било докази. Описот на Аригон е илустративен на овој проблем:

Центарот на Финансиското работење на Могилевич Организационен е Аригон, Рибар. . . Arigon, Ltd се занимава опсежно со Украина, продажба на нафтени производи на украинската администрација за железнички комуникации. Аригон, Рибар исто така е вклучен во продажба на облека во ФСУ и одржува ексклузивни права за осигурување на туристите кои патуваат во Украина. Могилевич, исто така, наводно одржува зделки со украинскиот министер за енергија и енергетски компании. Могилевич, преку Аригон, Рибар, наводно, испрал повеќе од 30 милиони долари од Европа во САД. Аригон користи повеќе банки во своите операции, со сметки идентификувани во Стокхолм, Шведска; Лондон, Обединето Кралство; Њујорк; и Женева, Швајцарија.

Оперативниот збор, “наводно” е празен, безначаен термин. Пријави од кого или што? Барањето за “перење пари” е особено смешно. За да има “перење пари” мора да има предикатен криминал. Со други зборови, парите што се преместуваат потекнуваат од нелегална активност како што се шверц со дрога или перење пари. Од каде дојдоа 30 милиони долари? Не знаеме и ФБИ не знае. Само се претпоставува дека мора да дојде од нешто злобно.

ФБИ всушност признава во извештајот дека нема стока на Могилевич:

Во фокусот на работењето на Семион Могилевич во САД се чини дека е перење пари. Могилевич воспостави [пред компании] во Лос Анџелес, Калифорнија, и YBM Magnex во Њутаун, Пенсилванија. . . . Точната природа и обемот на овие активности сé уште е под истрага, но до сега, дефинитивните нелегални активности не биле директно поврзани со паричните текови од сметките на Могилевич во Европа на САД.

Неуспехот да се идентификуваат какви било “дефинитивни нелегални активности” не го спречуваат ФБИ да инсистира на тоа дека Могилевич е криминалец поточно главата на криминалот.

Друго значајно несовпаѓање вклучува различни извештаи за наводниот заговор за да се удри Могилевич во Чехословачка. Јас сум задолжен за Давид Хаббакук затоа што прв ги забележа значајните разлики. Еве ја сметката на ФБИ:

Остатокот можете да го прочитате на Оригиналната статија на Англиски јазик на Русија Инсјадер, со Клик ТУКА.

367 Прегледи