“Сите ние умираме, нели?”

Еден од најголемите гревови е неблагодарноста, не само на Бога, туку и на нашето семејство и пријатели. Ние толку лесно се сфаќаме едни со други здраво за готово, и се фокусираме на ефемерното, и никогаш не кажуваме зборови што мораат да се кажат.

Во Христос постои простување, исцелување и обновување. Ако сме во Христа, дури и нашите грешки, глупости, гревови и болка што ги нанесуваме на другите може да се излечи во наредниот период. Господ вети дека ќе ги избрише сите солзи од нашите лица, вклучувајќи ги и солзите што ги пропуштаме изгубените можности, а во Царството можеме да најдеме време и место повторно да ги изговориме изгубените зборови, да се покаеме за нашата цврстина на срцето и нашата нечувствителност да минуваат и да не бегаат можностите, времето и местото да се прегрне и да се исплаче, и да се направи за нашето минато кое било глупаво.

Но оваа милост во годините што доаѓаат не ја брише или ја намалува важноста на нашите зборови или дела во оваа доба. Павле беше кристално јасен: “Сега е прифатливо време; сега е ден на спасение “. Ние не се осмелуваме да претпоставиме за втора шанса, ниту пак планираме за “единаесеттиот час на покајанието”. Премногу луѓе што планираат такво покајание во единаесеттиот час умираат во 10.30 часот, или ќе откријат дека тие ги стврднале своите срца преку долги години одбивање на Бог, за да не е можно такво последно покајание. Во нашата младост, една од многуте илузии што ги прифаќаме е илузијата на нашата бесмртност, и ние поминуваме низ годините мислејќи дека никогаш нема да умреме. Дури и кога возраста во должина нè дисбарбира од оваа среќна илузија, ние сеуште лесно можеме да замислиме дека секогаш имаме долги години. Всушност, смртта нѐ засилува и може да нѐ однесе во секое време. Удар од молња, сообраќајна несреќа, авионска несреќа, насилно пукање или суровата прогноза на докторот – засега не е ничија која Татковците секој ден се сеќаваат на часот на нашата смрт. Нашите молитвени книги ги даваат истите отрезнувачки совети, бидејќи тие содржат конечна молитва за спиење, која вели: “Господи Исусе Христе, љубител на човештвото ( Човекољубец ), ќе биде ли овој кревет мојот гроб, или ќе ја осветлите мојата бедна душа со светлината на другиот ден ? Ете, гробот лежи пред мене и смртта се соочува со мене “.

Сега навистина е прифатливо време, денот на спасението. Сега е време да се покаеме, да простиме, да го прегрнеме, и другите да знаат колку им значи. Да учиме од Отците и од нашите молитвени книги. Мислам, сите умиравме и умираме, нели?

Отец Лоренс Фарли

203 Прегледи