Раката на американското Министерство за земјоделство, познато како Служба за диви животни, уби повеќе од 1,3 милиони домородни животни во текот на 2017 година, според новите податоци објавени од агенцијата минатата недела.

Мултимилионската федерална програма за убивање на живи животни цели кон волци, којоти, птици и други диви животни за уништување – првенствено во корист на земјоделската индустрија. Од вкупно 2,3 милиони животни што беа убиени во минатата година, повеќе од 1,3 милиони се домородни видови на диви животни.

“Одделот за земјоделство треба да излезе од бизнисот за колење на дивиот свет”, рече Колетт Аткинс, биолог и адвокат во Центарот за биолошка разновидност.

“Нема научна основа за продолжување со пукање, отров и задушување на повеќе од еден милион животни секоја година. Дури и миленичиња и загрозени видови се убиени по грешка, како колатерална штета”.

282 Прегледи