По потврдувањето дека американското Министерство за правда има запечатена жалба против издавачот на Викиликс, Џулијан Асанж, навидум врз основа на неговата работа, изложувајќи ги класифицираните тајни на високи владини институции и службеници на САД, Едвард Сноуден во НСА, во петокот попладне говореше против секое апсење или гонење на новинарот, велејќи дека ниту еден “не може да го поддржи гонењето на издавач за објавување, без да ги намали основните права на кои секој весник се потпира”.

Коментарите на Сноуден ги одразуваат оние на другите бранители на слободата на печатот, но носи посебна тежина како некој, како Асанж, кој ја жртвуваше својата слобода во името на изложување на тајните на моќниот свет.

Признавајќи дека многу луѓе дојдоа да го “презираат” Асанж во текот на годините поради разни причини, Сноуден изјави: “Ако негирате нешто на вашиот непријател, не сте во право. За што се залагате? “

494 Прегледи