Што се однесува до духовниот живот, малку е веројатно дека самите социјални мрежи некако ќе се мешаат во тоа. Како што некогаш рекол некој, духовниот живот е живот на Духот во нас. Па, оттаму животот на нашиот дух. Покрај тоа, што има веројатно иста, тоа е способноста да бидете сите сами, да ја слушате вашата душа, а во исто време да не се задржите на минатото или да се грижите за идните настани. Едноставно кажано, способност да бидам тука и сега.

Очигледно, социјалното вмрежување е една од оние работи што нè одвраќа од себе. Сепак, пред две децении немаше социјални мрежи, но имаше компјутерски игри. Пред тоа имало карти. Освен тоа, во секое време лицето може да замрзне и да седи на столче, да почне да зјапа во еден момент и да му овозможи на умот да живее врз минатото или иднината: насекаде, но само колку што е можно подалеку од себе.

Сепак, можете да го направите тоа поинаку. Седнете на таа столица, исправете го грбот, ставете ги рацете на колена, длабоко вдишувајте, дишете и расчистете ги мислите. Слушај го својот здив, чувствувај го своето тело. Ти живееш. Вие сте во сегашноста. Сегашноста е другото име за вечноста. Можете да бидете сами барем неколку минути. Сами со Бога. Тоа е прекрасно.

Посакувам секој подлабоко да се запознае со сопственото себе. Ако социјалните мрежи може да ви помогнат некако, уште подобро!

Отец Фјодор Лудоговски

159 Прегледи