Мораме исто да знаеме дека Унгарија т.е земјата која води лажна битка против овој човек всушност е неговата ЦЕНТРАЛА во неговиот навидум бесконечен лавиринт.

Испитувањето на тајната финансиска мрежа на Сорос е од витално значење за да се разбере вистинската димензија на проблемот “Сорос” во источна Европа и другите нации.

По кризата на Европскиот механизам за девизни курсеви од септември 1992 година, кога Банката на Англија беше принудена да се откаже од напорите за стабилизирање на фунтата, малку позната финансиска фигура се појави од сенките, за да се пофали дека тој лично направи над 1 милијарда долари во шпекулации против британската фунта.

Шпекулантот бил унгарецот Џорџ Сорос ( роден во Унгарија ), кој ја поминал војната во Унгарија под лажни документи кои го одработија своето за нацистичката влада, и идентификување и експропријација на имотот на богатите колеги Евреи. Сорос ја напушти Унгарија по војната и го воспостави американското државјанство по неколку години во Лондон. Денес, Сорос е со седиште во Њујорк, но тоа малку ни кажува, зошто.

Следејќи ги неговите импресивни тврдења дека го поседува “Мидашен тач”, Сорос дозволи неговото име да биде јавно употребено во очигледен обид да се влијае на светските финансиски пазари – чин кој не е лик за повеќето финансиски инвеститори, кои претпочитаат да ги искористат ситуациите уште не откриени од ривалите, и да ги чуваат во тајност. Финансиерот Сорос е исто толку политичко животно, колку и финансиски шпекулант.

Сорос објави во март 1993 година, со голем публицитет, дека цената на златото ќе се зголеми нагло; тој рече дека тој само што добил “внатрешна информација” дека Кина ќе купи огромни суми на злато за нејзината економична економија.

Сорос беше во можност да предизвика брзање за купување злато, поради што цените се зголемија за повеќе од 20 отсто во текот на четири месеци, на највисоко ниво од 1991 година. Вообичаено за Сорос, кога будалите побрзаа да ги зголемат цените, Сорос и неговиот пријател Сер Џејмс Голдсмит тајно почнале да го продаваат своето злато со огромен профит.

Потоа, во почетокот на јуни 1993 година, Сорос ја прогласи својата намера да ја принуди продажбата на германските државни обврзници во полза на французите, во отвореното писмо до Анатол Калески, Марк! ”

Сорос во неколку наврати ги напаѓаше валутите на Тајланд, Малезија, Индонезија и Мексико, кои доаѓаат на новоотворените финансиски пазари, кои имаат малку искуство со странските инвеститори, а камоли со оние со големи средства како Сорос.

Сорос почнува да купува акции или обврзници на локалниот пазар, што ги тера другите да наивно претпоставуваат дека тој знае нешто што тие не го прават. Како и со златото, кога помалите инвеститори почнуваат да го следат Сорос, за да ги движат цените на акциите или она што е повисоко, Сорос почнува да продава на желни нови купувачи, да заработи 40% или 100% профит, потоа да излезе на пазарот, а често и цела земја, и да бара уште една цел за неговите шпекулации.

Оваа техника довела до терминот “удри и бегај”. Она што Сорос секогаш го остава зад себе, е пропаднатиот локален пазар и финансиската криза на националните инвеститори.

246 Прегледи