Едно од најнеобичните и мистериозните археолошки локалитети во денешниот Мексико лежи на врвот на Монте Албан.

Градот се верува дека е изграден околу 500 година п.н.е., и има некои од најчудно обликуваните структури на античкиот свет.

Археолозите проценуваат дека досега не е откриен повеќе од 15 проценти од античката локација. Градот се наоѓа на врвот на вештачки срамнет планински врв, подигајќи бројни прашања и енигми.

Монте Албан е планина каде што нејзиниот врв се чини буквално отсечен и израмнет, за да се направи исклучително рамна маса – планина. Најинтересен дел е тоа што на оваа масивна рамна површина, древната култура изградила огромен град.

Монте Албан се смета за еден од најпознатите иконични и влијателни градови што некогаш постоеле во Месоамерика.

Таа постоела илјадници години додека во 8 век целиот мистериозно бил напуштен.

219 Прегледи