Статуата која е девет метри висока во чест на Саудиска Арабија е ставена среде Светскиот трговски центар, завиткана во смарагдното знаме на нацијата, носејќи го арапскиот натпис: “Нема бог освен Аллах, а Мухамед е пророк”. Скулптурата е една од 20-те подигнати на местото на нападите од 11 септември, кои ги прикажуваат земјите на Г-20 во облик на бонбони, иако почит кон Саудискиот режим предизвика контроверзии меѓу семејствата на жртвите убиени на 11 септември 2001 година. 19 авионски киднапери, одговорни за убиствата на околу 3.000 Американци, беа саудиски арапски државјани. Фамилиите на убиените или повредените на 11 септември ја тужеа Саудиска Арабија, наведувајќи дека владата на Саудиска Арабија ја поддржува Ал-Каеда на неколку начини.

276 Прегледи