Што ако минатата недела не си го изгубил темпераментот? Што ако не сте ја кажале таа лага? Што ако сте ја презеле таа друга работа? Што ако се венчавте со тоа друго лице? Што ако не си се откажал од средно-школскиот фудбалски тим? Што ако сте ја добиеле таа пауза што ви требаше? Што ако сте завршиле колеџ? Што ако ____ (го пополнуваш празно).

Колку пати сите ние се потсетуваме на некои минати настани, велејќи: “Што ако јас тоа го направев поинаку?” Понекогаш мечтаеме за тоа како би бил добар животот ако работите поминале поинаку. Понекогаш се обидуваме да правиме погрешни работи, наоѓајќи “дупка за јамка” за да можеме да ги оправдаме нашите постапки. Постои вистинска опасност за многумина од нас ако го правиме тоа толку многу, така стануваме консумирани со минатото.

Размислете за “Што ако” за момент. “Што ако” секогаш се почеток на лажна приказна. Имаме своја приказна, нашиот живот. Независно колку јас велам “Што ако” за минатото, никогаш нема да бидам толку краток. Тоа не е мојата приказна! Дека “Што ако” се чини невино, но тоа може да доведе до незадоволство од мојот живот. Можам да завршам обвинувајќи го мојот “неуспех” да стигнам до Големите лиги за другите, како што се сопруга или деца. Мојата вистинска приказна може да заврши со отстранување на лажна приказна.

Постои одлична понуда од принцот Каспиан на Луис (од Хрониките на Нарнија), кога Луси се соочува со лавот, Аслан (кој го претставува Исус), бидејќи таа не му се покори. Најпрво се обидува да ги оправда своите постапки, а потоа се прашува што ќе беше ако таа го послуша. Аслан ѝ одговори: “Дали знам што ќе се случеше, дете? Не, на никој не му е кажано тоа “.

“Што ако” приказните можат да изгледаат невини, но секогаш се лажни и тие ќе ни предизвикаат проблеми додека ги џвакаме. “Што ако јас се оженив со таа друга личност” нема да му помогне на мојот брак! Тоа не е мојата приказна! “Што ако не бев разведен” нема да го промени разводот! Тоа не е мојата приказна! “Што ако никогаш немав бебе” нема да ми помогне да ги подигнам моите деца! Без разлика на “Што ако”, никогаш нема да знаеме што може да се случи, а лажната приказна најверојатно ќе ни наштети.

Светото Писмо нѐ советува: “Заборавајќи го она што стои зад и што се напречува кон она што е напред, продолжувам со цел да ја освојам наградата за која Бог ме повика на небото … да живееме до она што сме го постигнале” (Филипјаните 3 : 13-16). Бог велеше: “Не се задржувајте на” Што ако ” во минатото, туку притиснете кон утре со тој кој си денес.”

Сите ние сме во место токму сега кога нашите одлуки од минатото ни се всадија. Ние можеме да ги доведеме во прашање тие одлуки во наредните 10 години (да се претепаме самите во главата со “Што ако”) или можеме да видиме каде сме токму сега и да притиснеме кон иднината која на крајот ќе биде “нашата приказна”! Понекогаш ќе треба да им простуваме на другите или да бараме простување од Бог и другите, но тогаш треба да го заборавиме тоа и да продолжиме со тоа што ќе стане “нашата приказна”. Враќајќи се на принцот Каспијан, Аслан и кажува на Луси дека “секој може да открие што ќе го снајде”, ако само сега почне да му се покорува. Господ ја благословува твојата “вистинска приказна” секој ден!

Отец Стефан Паули

473 Прегледи