Желбата на праведните завршува само во добро; очекувањата на злите во гневот. (Изреки 11:23)

Од плодот на устата добар човек јаде добро, но желбата на предавникот е за насилство. (Пословици 13: 2)

Желбата понекогаш е претставена во духовни дела како коренска причина за проблемите на човештвото. Секако, во будизмот, желбата е причина за страдање, а всушност и во некои форми на будизмот, желбата е она што го донесе светот за кој знаеме дека постои. Христијанските списи, од друга страна, претставуваат многу посуптилен поглед на желбата. Постои лоша желба и желба за злото, но има и добра желба, како и желба за доброто. Желбата може да нѐ мотивира да Го бараме Бога, да ја бараме Убавината, Вистината и Доброста која е надвор од границите на Себноста. Желбата, од друга страна, може да биде ништо повеќе од грешна страст – себичност која се оддалечува од Бог, па дури и од другите луѓе. Така желбата може да доведе до љубов кон Бога и за доброто на другите, или може да нѐ доведе до целосна љубов со непочитување на сите други.

Ако желбата стане доволно силна, таа може да нѐ мотивира да се откажеме од непосредното задоволување и наместо тоа да се стремиме кон долгорочни цели. Дека понекогаш манифестираме амбиција и барем едновремено беше поврзано со тоа што сакавме напорно да работиме за да постигнеме цел.

Амбиција: силна желба да се направи или да се постигне нешто, што обично бара одлучност и напорна работа.

Меѓутоа, денес, амбицијата честопати се гледа негативно и нефериозно како самопослужување:

Амбиција: жестока желба за ранг, слава или моќ.

Ние сме предупредени во Новиот завет за такви амбиции:

Зашто, каде што постои љубомора и себична амбиција, ќе има нарушување и секоја грда практика. (Јаков 3:16)

Можеби поради негативната конотација на амбициите, бев навистина погоден од преводот на Ревидираната англиска Библија (REB) од 1 Солунјаните 4: 11-12:

Нека ти биде амбиција да живееш тивко и да имаш сопствен бизнис; и да работиш со твоите раце, како што ви рековме, за да можете да ги почитувате оние што се надвор од вашиот сопствен број, а во исто време да не бидете во неволја.

Спротивно на тоа, Ревидираната стандардна верзија (RSV) го преведува текстот на овој начин: “стремете се да живеете тивко …”

Можам да посакувам или стремам да живеам тивко и да присуствувам на мојот сопствен бизнис. Тоа е лесно за мене лично како човек кој е и интроверт и срамежлив. Но, за да ја направам мојата амбиција? Ова е предизвик за мене и можеби за сите нас. Можеме да се надеваме дека на некој начин работите ќе паднат во место и ќе бидат мирни, но Свети Павле вели дека треба да ја направиме нашата амбиција да живееме тивко. Постои навидум контрадикција во смисла, што е она што го прави текстот издвоен така во мојот ум. Ние треба да се стремиме да живееме тивко и мирно. Мојата амбиција треба да биде да живеам тивко! Суровата природа на фразата е токму поради тоа што за нас амбицијата се гледа главно како самопослужување за самоопределување. Тоа е разликата, како што слушнав некој да каже, меѓу истражувачите кои бараа знаење за светот како наспроти авантуристите кои бараат слава за своето име.

Но самата амбиција не е грев или проблем. Прашањето е за што сме амбициозни да направиме?

Нашата амбиција како христијани е да ги живееме вредностите на мирољубивото царство. Нашата амбиција е да бидеме мирни, кротки, трпеливи, сиромашни, скромни, нежни, секогаш да го ставаме доброто на другите пред сопствените потреби.

Сега друштвото на оние што веруваа беа едно срце и душа, и никој не рече дека некоја од работите што ги поседува беше негова, но тие имаа се што е заедничко. И со голема сила апостолите го дадоа своето сведоштво за воскресението на Господ Исус, и голема благодат им беше на сите нив. Немаше сиромашна личност меѓу нив, зашто колку што беа сопственици на земјиште или куќи, ги продадоа и ги донесоа приходите од она што беше продадено и го положија на нозете на апостолите; и дистрибуцијата беше направена на секој како што имаше потреба. (Дела 4: 32-35)

Отец Тед Бобош

315 Прегледи