Се вели дека кога САД книжи, остатокот од светот го фаќа студ. Инфлацијата од вкупниот годишен просек е под целта веќе неколку години, впрочем од 2012 година неможе да се наштела. Банката на федерални резерви ( Фед ) обично бара инфлација од 2% како зона за удобност.

Доделено, тоа е само една точка на податоци, но со моменталната ниска стапка на невработеност и некои знаци дека економскиот раст се забрзува, постои сугестија дека прегревањето / инфлацијата претставува ризик за економијата на САД и се останато на начин кој не постои за околу десет години.

Што е инфлацијата?

Инфлацијата е кога куповната моќ на валута опаѓа со текот на времето. Доколку инфлацијата е 2%, која се преведува во кошница со намирници чија што цена чини 100 долари и која сега чини 102 долари годишно.

Но, бидејќи цените се зголемуваат и паѓаат, а ние секој ден купуваме различни ствари како е тоа следено? Владините статистичари и економисти креираат индекси за да го одразуваат целиот спектар на производи и услуги што се консумираат пондерирани според тоа колку просечното домаќинство троши за секоја ставка.

Различни начини на мерење се прават со споредување на падот на американскиот долар во споредба со другите валути или во златото. Збирот на споредбени ставки може да покаже како цените се менуваат со текот на времето, со оглед на опсегот на предмети што просечните купувачи на домаќинства ги купуваат.

Ова води до следното прашање: “Дали инфлацијата е добра или лоша?”

Тоа може да биде променливо. На места како што се Венецуела денес или Зимбабве пред неколку години, инфлацијата беше толку надвор од контролата што валутата престана да функционира како средство за размена и населението беше принудено да се прибегне кон размената на системи. Ова доведе до распаѓање во финансиските системи на двете земји.

Поблага верзија беше во 1980 година кога стапката на инфлација во САД достигнала 14% и сеуште беше доста штетна. Оние што имале среќа да имаат заштеди или пензии гледаат дека нивната куповна моќ еродира со текот на времето и трошоците за позајмување (кредитни картички и хипотеки) се зголемуваат.

Но, кога инфлацијата станува дефлација, исто така може да биде штетна.

Дефлацијата се претвора во куповната моќ што расте со текот на времето што значи дека долговите ќе станат оптоварувачки и потрошувачите и бизнисите ќе трошат помалку и ќе заштедат пари. Ова е она што САД го доживеа за време на Големата депресија ( финансиска криза ). Јапонија и Европа го доживуваат ова најмалку една деценија во поблага форма.

Како се случи да бидат тие 2% инфлација кои ќе се сметаат за “совршена сума?”

Тоа е малку субјективно и е утврдено како оптимален износ во текот на последните неколку децении од страна на централните банкари низ целиот свет. Да се рече, дека некои економисти тврдат дека малку поголем износ може да биде подобро, бидејќи тоа ќе помогне да се избегне рецесија.

Во 2017 година, користејќи ја инфлациската мерка на која се потпира Банката, цените се зголемија за 1,5%. Тоа се базира на индексот на цените на трошоците за потрошувачка, со исклучок на храната и енергијата, бидејќи тие цени се занижани од фактори кои не се поврзани со основните инфлациски трендови. Од 2012 година, Банката на федерални резерви свесно се одлучи да ја намали целта во обид да ги намали каматните стапки и да ја стимулира економијата.

Во 2018 година стапката на инфлација малку се искачи на следниов начин:

Јануари 2.07
Февруари 2.21
Март 2.36.

Како тоа влијае на берзата?

Со сегашната ниска стапка на невработеност и неодамнешното намалување на даноците, стапката на економски раст може да се зголеми уште повеќе.

Доколку стапката на инфлација ја надминува стапката на најповолна стапка од 2% на ФЕД, ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки за да го забави растот за да го задржи од прегревање. Ова, од своја страна, ќе ги направи трошоците за позајмување пари на бизнисите поголеми и, исто така, ќе ја забави потрошувачката. Ова негативно ќе влијае на цената на акциите.

Ние веќе знаеме дека Банката на федерални резерви планира да ги зголеми каматните стапки неколку пати оваа година.

 

278 Прегледи