Да станете некој со нарушувања предизвикани од зависноста од екран може да има катастрофални ефекти. Според специјалист за развој на семејниот живот и развој на децата и консултантот за образование за раното детство Клаудет Авелино-Тандоч, нарушувањето на зависноста на екранот кај децата може да доведе до несоница, болка во грбот, зголемување на тежината или загубата на тежината, проблеми со видот, главоболки, анксиозност, нечесност, чувство на виновност и осаменост.

На крајот на краиштата, сепак, долгорочните ефекти на овие симптоми можат да бидат толку тешки колку и оштетувањето на мозокот. Всушност, повеќекратните студии кои ги испитуваат ефектите на нарушувањето на зависноста на екранот докажаа дека детските мозоци го намалуваат или губат ткивото во фронталниот лобус, стриатумот и инсулата; овие области помагаат во управувањето со планирањето и организацијата, потиснувањето на општествено неприфатливите импулси и нашиот капацитет да се развие сочувство и емпатија, соодветно и адекватно.

“Уредите не се лоши сами по себе. Тие се корисни и неопходни алатки за комуникација, истражување, учење, забава, меѓу другото “, вели д-р Авелино-Тандоч.

“Родителите се занимаваат со ученици од 21 век, што ги нарекуваме” дигитални домородци “. Тие треба да им дозволат на своите деца да ги манипулираат овие алатки. Сепак, рамнотежата е клучниот збор. “

467 Прегледи