“Проблемот со лажни вести не се решава со надеж на еден судија, туку затоа што ние како граѓани, ние како корисници на овие услуги, меѓусебно си помагаме. Зборуваме и ги споделуваме и укажуваме на она што е лажно. Ние сме тие кои укажуваме на она што е точно.”

“Одговорот на лошиот говор не е цензура, одговорот на лошиот говор е повеќе говор. Мораме да ја практикуваме и да ја шириме идејата дека критичкото размислување е важно, сега повеќе од кога и да е, со оглед на фактот дека лагите се чини дека стануваат сè попопуларни “(Едвард Сноуден).”

Јутјуб

Некои неодамнешни примери за ова вклучуваат вирално видео кое само го доведува во прашање интегритетот на главните вести од пукањето во училиште во Флорида, што го направи на врвот на Trending на YouTube, во рок од 3 часа откако се постави. Потоа беше симнато и Јутјуб издаде формално извинување за тоа што дозволи тоа да се случи.

Независно од содржината на видеото, прашањето е дали ние не смееме да имаме алтернативна перспектива или гледна точка од главните текови или прашањето дали е тоа впрочем некаков интегритет?

Не треба ли на луѓето да им се дозволи сами да одлучуваат? Ако видеото е толку неточно, и така натаму, не би зборувало само за себе? Зарем луѓето не би можеле сами да кажат нешто или да го отфрлат?

Популарната веб-страница за алтернативни вести, Infowars, ја прекина нивната сметка на YouTube за објавување видео кое само го доведува во прашање неодамнешното пукање во Флорида. Ова е точната дефиниција на цензурата.

Гугл

Гугл сега го елиминираше популарниот веб-сајт за природно здравје, NaturalNews.com од резултатите од пребарувањето. Можеби оваа страница има некои работи кои се малку далеку, сомнителни, па дури и не секогаш фактички, но повторно не можеме ли, како читатели, сами да одлучиме за тоа?

Нека содржината зборува за себе. Од една страна, треба да им дадеме поголема заслуга на луѓето, но од друга страна, ние денес сме бомбардирани со толку многу информации дека многу луѓе читаат наслови само, а потоа размислуваат за тоа дали сакаат или не сакаат да веруваат.

Значи, за жал, повеќето луѓе се премногу мрзливи или можеби се премногу зафатени или можеби се расејуваат со премногу информации за да всушност ги разгледаат презентираните информации, да користат сопствено распознавање, да ги проверат изворите и да одлучат дали приказната има заслуги или не.

Пред да дадеме мислење за нешто, не треба ли сите да го правиме тоа?

Фејсбук

Безброј пати е видено да нашите други соработници на вистината и активисти низ светот одат во затвор поради “Фејсбук” за објавување нешто што не ги исполнува стандардите за критериумите на Фејсбук. Да, ова е повторно често кога станува збор за информации кои ја доведуваат во прашање главната перспектива на големите настани што се случуваат низ целиот свет.

Ова е дефиниција за цензура, и сосема искрено ова не е во ред. Знаете, додека го пишуваме ова, сфаќаме дека ова само треба да нè запраша зошто “тие” се обидуваат толку многу да ги покријат овие информации на прво место, а гледано од друга перспектива тоа всушност ги прави многу поверодостојни.

230 Прегледи