Паѓање
Секој ден има бројни начини на кои нашите деца (и ние, како родители) може да доживееме падови. За разлика од уметничко лизгање, ние никогаш не би сакале да ги научиме како да паднат намерно. Напротив, би можеле да ги научиме дека кога ќе паднат – особено кога ќе се направат погрешни одлуки – треба да се трудат да станат што е можно поскоро. Сакаме нашите деца да препознаат дека кога направиле нешто лошо, исто така е неопходно да се прифати веродостојноста и да се придвижат кон реставрација.

На пример, кажете му на вашето дете да заборави да ја заврши школската задача – што најверојатно ќе резултира со помала оценка. Како родители, нашиот прв инстинкт може да биде да го контактирате наставникот за да ги измамите и помешате работите. Во зависност од возраста и потребите на детето, тоа може да биде соодветно дејство. Меѓутоа, ако постојано ги спречуваме да ги доживеат овие падови, тие ќе имаат големи потешкотии да преземат одговорност за себе додека се развиваат во возрасни.

Што ако падот е повеќе од обичен заборав или невина грешка? Што ако вашето дете направи нешто намерно погрешно – удирајќи го нивниот брат или сестра или бегањето од училиште? Овие видови на “паѓање” – однесување имаат потреба од поголемо внимание. Овие видови на падови би биле наречени гревови. Но, како и секоја есен, гревот бара сочувство заедно со корективниот третман. Само затоа што детето е во погрешна насока не значи дека тој или таа нема потреба од љубов и грижа да им се помогне да се справат со последиците од нивното делување. Овие видови на падови бараат итно дејствување од страна на вашето дете – тоа е, да се крене, да прифати одговорност и да се сврти кон Бога. Старецот Тадеј од Витовница пишува: “Светите Отци и светците секогаш ни кажуваат:, Важно е веднаш да се качиш по падот и да продолжиш да одиш кон Бог ‘. Дури и ако паднеме сто пати на ден, не прашуваме; ние мора да станеме и да продолжиме да одиме кон Бога без да гледаме назад “.

Стани и оди кон Бога
Водењето на нашите деца да развијат активен однос со Бог ќе им помогне да се рефокусираат и да станат по падот. Во случај на случајни пречки, овој однос ќе помогне да се задржат работите во перспектива. Или кога тие ќе паднат потешко со намерно отстапување од Бога, нивниот однос со Бог ќе им помогне “да дојдат кај себе” додека блудниот Син ќе направи и да се помири со својот Небесен Отец кој го сака.

Олеснувањето на нашите деца кон Бога по нивното паѓање е полесно да се каже отколку да се направи. Една од причините е нашата сопствена борба за лесно враќање кон Него откако грешиме. Секој паѓа, сите гревови – секој еден од нас. Најдобар сведок што може да им го дадеме на нашите деца е да се трудиме секојдневно да ја живееме нашата вера во домот. Еве неколку предлози за помош:

Биди пример:

Покажи им како да побараат прошка кога направиле нешто погрешно. Многу мали деца ќе се борат со целосно преземање на овој концепт. Не ги присилувајте, но продолжете да моделирате преку вашето однесување: “Јован, многу ми е жал што ти се развикав. Бев исфрустрирана затоа што згазив на твоите играчки. Мама не требаше да вика. Те сакам. Сега, ми треба да одиш да си ги земеш играчките. ”

Одете на исповед: Вашето дете треба да знае дека редовно одите во Светата тајна на исповедта. Нека вашето дете знае колку е важно да се помири со Бог и другите. Еве некои извори на исповед што можат да ви помогнат да се подготвите себеси како и вашето дете кога тој ќе е подготвен да започне да се исповеда:

“Деца и исповед” – Ова кратко интервју со преподобниот отец. Александар Гусетис истражува кога и како да ги запознаеме нашите деца со исповед.

Забранетата медицина: Тајната на покајанието – Оваа книга од архимандритот Серафим Алексиев го објаснува процесот на исповед – пред, за време и потоа.

Николај ја освои наградата: Младиот Николај ја искусува светата тајна на исповедта – книгата на Хелен Далалакис ја раскажува приказната за Николај, кој беше измамник на натпреварот за правопис на училиште. Тој оди на исповед и му се покажува со љубов како Бог простува.

Подигање на Лазар – Оваа мала работна книга им помага на децата од различна возраст да се подготват за исповед. Копиите може да се нарачаат од грчката православна црква Св. Спиридон во Ловленд, Колорадо.

Запознајте ги со својот свештеник: дури и ако вашите деца не се доволно возрасни за да одат на исповед, да ги одведете да го посетат вашиот парохиски свештеник. Охрабрувањето на вашите деца да развијат врска со него ги учи дека Црквата е тука за да ни помогне да се молиме, да растеме и да заздравиме кога ќе паднеме.

Прочитајте инспиративни приказни: Пронајдете приказни кои ја моделираат христијанската упорност и покајание во Библијата и животот на светците. Еве некои одлични за почеток:
Параболата за блудниот син (Лука 15: 11-32)
Приказната за Јосиф и неговите браќа (Битие 37-45)
Приказната за Закхеј (Лука 19: 1-10)

Споделете ги вашите падови: Кога е соодветно, признајте ги времињата кога сте пропаднале и работите со кои се соочувате. Ова може да им помогне на децата да разберат дека никој не е совршен. Тоа може да биде едноставно: “Леле, јас направив голема грешка денес; Не го обрнував вниманието и го скршив стаклениот украс што ни го привлече твојата баба. Знам дека треба да разговарам со неа, но се чувствувам навистина лошо “. Бидете остроумни кога ќе одлучите да ги споделите. Некои случаи можеби не се соодветни за вашите деца да слушаат и може да предизвикаат повеќе стрес, наместо да понудат корисна лекција
Без разлика колку добро ги учиме нашите деца како да се “вртат” и “скокаат” додека се движат низ животот, секогаш ќе има паѓања – за нив и за нас. Кога нашите деца се многу млади, ние сме таму како што ги преземаат своите први чекори. Ние ги држиме за рацете кога се нестабилни и ги фаќаме кога ќе паднат. Како што тие растат, сепак, не може секогаш да бидеме таму за да им ги држиме рацете. Тие ќе преземат чекори во зрелоста сами по себе, надевајќи се дека знаејќи дека, како родители, ние се молиме за нив, но уште поважно е дека Бог ги чека со отворени раце за нив, по секоја есенска љубов како и онолку колку што Тој го направи денот кога Тој ги создаде.

462 Прегледи