Невообичаено големиот број на смртни случаи на научници во последниве две години има направено луѓето да се прашуваат дали сето тоа е сомнително или не е.

Бехар бил експерт – пилот; тој бил инструктор по летање на авиони и хеликоптери – временските услови беа јасни и поради некоја причина, неговиот авион само почна да ја губи контролата на височината. Пилотот на аеродромот Van Nuys Kashif Khursheed рече: “Не можам да видам што би било причината за нешто како ова. Тој имаше многу познавања, надлежни и темелни. “Ова е само еден од најновите случаи на сомнителна смрт на истакнат научник, во текот на изминатите две години каде загинаа 74 водечки медицински и НАСА научници, а речиси сите се официјално означени за самоубиства или несреќни случаеви. Глен Томас беше портпарол на Светската здравствена организација; а тој, наводно, бил експерт за Ебола и СИДА-та, тој беше во МХ17, кога беше соборен со околу 100 други истражувачи . Јер Ланге, водечки истражувач за СИДА и поранешниот претседател на Меѓународното општество за СИДА (МСС) исто така беше во МХ17. Тие сите беа на пат кон меѓународна конференција за СИДА. Со падот кој ненадејно се појави, голем дел од водечките експерти за сида беа убиени пред да можат да присуствуваат на светската конференција.

Мелиса Кетанти, 35, беше педијатар, специјализиран за рак; таа, исто така, работеше на стипендијата за СИДА во Боцвана. Таа беше врзана и запалена во подрумот на својот дом во Филаделфија. Д-р Ен Шаревски, 53, беше експерт за рак на грлото на матката; таа е пионер на вакцината за рак на грлото на матката. Таа беше пронајдена мртва во својот дом во Лондон во декември 2013 година. Нејзиниот сопруг потроши часови со дупчење за влез низ влезната врата која беше заклучена од внатре, а кога тој успеа ја најде мртва и до денешен ден, никој не знае што ја убило. Истрагата во нејзината смрт беше лансирана но ништо не беше убедливо од тоа што се пронајде. Можеби еден од најконтроверзните научнички смртни случаи во последните неколку години беше на Шејн Труман Тод, 31. Во јуни 2012 година тој беше пронајден мртов, неговото тело беше во мртовечница во Сингапур, а тој беше електричен инжинер. Работеше на топ-тајна “еден вид” машина за Кина за која се веруваше дека е оружје за одбрана. Шејн, му имал кажано на неговото семејство дека тој не беше среќен со она што го прави и дека се плаши за својот живот, а тој, наводно, се бараше за компромис од безбедноста на САД.He се откажа од својата работа и требаше да ја напушти Кина и лета за дома, но почина една недела пред неговиот лет по неговиот последен ден на работа во изградбата на оваа непозната машина. Осомничен е за валкана игра а неговото семејство почна со кампања за вистината, додека кинески официјален претставник изјави дека тие ќе почнат да откриваат и ќе се обидат да утврдат дали е убиство или самоубиство, но за сето тоа се уште нема одговори. Ова се само мал дел од научниците кои умреле под сомнителни околности. Сите овие луѓе се или водечките медицински експерти или водечките инженери. Дали тие би можеле да знаат нешто што пак доведе до нивната смрт? Или тоа би можело едноставно да биде случајно?

31741 Прегледи