Шведската националистичка партија, Алтернативата за Шведска (АФШ), вети дека ќе депортира 500.000 имигранти според лидерот на партијата, Густав Каселстранд. Каселстранд тврди дека “масовна депортација на мигранти” е единственото решение за решавање на масовната миграциска криза во Шведска: “Не е доволно рестриктивната политика за имиграција. Не е доволно да сакаме да престане имиграцијата. Со цел да се решат главните општествени проблеми во Шведска, треба да се осмелиме да зборуваме за повторна имиграција. И не на мало, туку во голем обем “, рече тој.Само неодамна, шведската социјалдемократска партија, која ја води малцинската влада, вети дека ќе ги забрани сите верски чартер училишта во обид да се справи со растечката сегрегација на земјата како резултат на преземање на рекорден број баратели на азил.

429 Прегледи