Неколку грчки манастири на планината Атос додадоа посебна петиција до т.н “Litany of Peace” во сите свои служби посебно да се молат за Неговото Блаженство Митрополитот Онуфриј на Киев и на цела Украина, шефот на канонската Украинска Црква и за неговото многу страдачко стадо.

Во интервјуто објавено во Фома во Украина во понеделникот, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Ентони од Бориспол и Бовари, Канцелар на Украинската Православна Црква, зборуваше за актуелните односи меѓу Украинската Црква и Света Гора.

Илјадници руски и украински православни христијани одат на аџилак во Света Гора, која е под јурисдикција на Константинопол, секоја година. Сепак, Руската Црква, од која Украинската Црква е автономна, самоуправна страна, ја прекина причеста со Константинопол на 15 октомври, што ја потврди вчера Украинската Црква, поради едностраното вмешување на Константинопол во црковниот живот во Украина.

“Знаеме дека поголемиот дел од игумените од Атонските манастири не се согласуваат со анти-канонските одлуки на Фанар”, Ентони рече.

“Во неколкуте манастири – грчки, патем – тие вклучија посебна петиција во Литанија на мирот во утринските и вечерните служби:” За Неговото Блаженство Митрополитот Онуфриј со страдачкото стадо “,” објасни тој, додавајќи ” Ние сме многу благодарни на Свето-Горците за нивната братска љубов и молитви “.

By Orthocristian

170 Прегледи