Проповед од архимандритот Маркел (Павук), духовен отец на богословските училишта во Киев

Обично ние ја гледаме светоста како нешто недостижно за нас, бидејќи ние разбираме дека многу грешиме. Дали меѓу нас има и такви кои никогаш не се иритираат, јадат премногу, стануваат вознемирени од ситните играчи, кои немаат алчност за пари, не ги пуштаат своите мисли во нивните срца, избегнуваат суета и гордост? Повеќето луѓе веруваат дека ако не лажете или измамувате овде и таму, не можете да се придружите на општеството. Сепак, Бог ни повикува сите за светост: “ќе бидете свети; зашто јас сум свет “(Левит 11:44). Покрај тоа, припаѓаме (да размислиме за тоа!) На Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква. И ако сме негови членови, тогаш сме повикани да бидеме свети. Животот на еден човек кој не се стреми кон светост е неприроден. Во античко време, оние што ги изгубиле најдобрите човечки квалитети биле наречени чудовишта.

Што значи да се биде свет? Тоа значи дека секогаш се обидуваш да дејствуваш во вистината, а не да се лутиш, да го негуваш во твоето срце не телесното и себичното, туку вистинската несебична љубов кон Бог и ближниот.

Да се ​​биде свет во свет што лежи во зло, отсекогаш било тешко. Околните луѓе и околината постојано те притискаат да постапуваш нечесно, да му служиш на злото.

Ние ја предаваме нашата светост уште во нашето детство, во училиште, кога ги залажуваме родителите и наставниците, копиравме туѓа работа или лажеме на испитите. Подоцна, по примерот на нашите врсници, тајно пиеме алкохол и започнуваме да пушиме. Благословен Августин открива во својата исповед како, во тоа да ги задоволи своите пријатели, учествувал во кражби како дете и ја изгубил невиноста во својата младост.

Црквата ја посветува првата недела по Педесетница на сите светци од времето на Неговото раѓање, а следната недела – на сите руски светци. Тие беа човечки како нас, но тие останаа верни на Христос, ја служеа вистината и покрај огромниот притисок од властите и неморалното опкружување, и тие преовладуваат над злиот. Меѓу нив се и десетици илјади маченици и исповедници, бескрвни маченици – светите аскети, како и свештеници кои не сакаат да живеат во лага и, и покрај тоа што се забранети и исмејувани, без страв го проповедаа Божјото Слово и им го покажаа на луѓето начинот на спасението.

Дали тие ги издржуваат тешките искушенија со сопствени напори? Се разбира не. Не е случајно што сите светци и сите руски светци се слават веднаш по Светата Педесетница. Навистина, семоќната Божја благодат им помогна на сложениот пат на животот. Меѓу светиите има многу што активно влијаеле врз политичките процеси на своето време. Меѓу нив се и принцот, Светиот рамен на апостолите Владимир и принцезата Олга, блажениот кнез Александар Невски, свети Сергиј Радонеж, свети Арсениј, Митрополит Ростовски, свети Павле, Митрополитот Тоболски, светиот маченик Владимир, Митрополитот Киевски, и многу други. Сепак, политичката конкуренција не беше цел за себе.

Главната цел во нивниот живот била стекнувањето на благодатта Божја. Тоа беше поради тоа што тие постапуваа храбро, и нивните зборови имаа голема моќ.

Како добиваш благодат во твоето срце? За ова, некои брзо ригорозно, редовно одат кон Исповед и Причест, други многу се молат или се обидуваат да прават добри дела дневно. На пример, нашиот светец Николај, кого древните киевици го нарекоа Свјатоша (= светиот), ги разменуваше кнежевните комори на клетката на сиромавиот монах за да добие благодат; тој работел во кујната со други монаси, сецкал дрва, несел вода од бунарот за браќата. Св. Евстратиј од пештерите, благодарејќи на својот пост, се здоби со таква милост на Бога што, во заробеништво и распнатост од Евреите, не се одрече од православната вера, туку храбро го исповедаше Христос Спасителот.

Св. Агапит пештерски, благодарение на неговиот несебичен и внимателен третман на болните од моќта на благодатта, можел да ги излечи дури и оние што лекарите рекоа дека ќе умрат наскоро.

Затоа, да не мислиме дека светоста е нешто недостижно за нас. Аспирацијата за тоа треба да стане норма на нашиот живот, зашто само на овој начин ќе можеме да станеме поблиски до Пресветиот Бог. Тоа е светоста што ни ја открива вистината – не лажна и погрешна – смисла на животот овде на земјата, и ни дава вечен живот во Царството Небесно. Амин!

278 Прегледи