Термитите се толку вешти во изградбата на совршените градби што архитектите ги проучуваат. Овие паметни суштества ја користат околината околу нив и ја прилагодуваат за да одговараат на нивните потреби. Овие мравки произведуваат многу јаглероден диоксид.

Затоа им се потребни згради што цицаат во кислород и издишуваат јаглерод диоксид. Тие го постигнуваат ова со создавање комплексна тумба на тунели, канали и оџаци. Во текот на денот, надворешните тунели се загреваат побрзо од внатрешните.

На тој начин, воздухот (кислородот) турка креирање на кружна струја што тече низ целиот насип. Ноќе процесот се менува. Архитектите сакаат да научат повеќе за да заштедат енергија и да помогнат во намалувањето на климатските промени.

425 Прегледи